Monitorul Cartierelor

Legătură directă între Mărăști și Gară. Ce se mai aude de noul pod peste Someș?

Podul Răsăritului și un nou drum ce va fi amenajat paralel cu calea ferată vor asigura legătură directă între Piața 1 Mai, cartierul Mărăști și zona Gării.

Legătură directă între Mărăști și Gară. Ce se mai aude de noul pod peste Someș? Legătură directă între Mărăști și Gară. Ce se mai aude de noul pod peste Someș?

 

 


Primăria municipiului Cluj-Napoca a lansat, în urmă cu apropae un an, pe 5 noiembrie 2019, licitația pentru construirea noului pod de lângă Gară, la intersecția străzilor Oașului și Răsăritului. Procedura de licitație este încă în desfășurare.

 


În toamna anului trecut, consilierii locali au aprobat documentația și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „construire pod peste râul Someșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului”. Podul a rămas „în aer” din pricina pandemiei de COVID-19 și a prioritizării investițiilor.

Un nou drum de legătură, între Mărăști și Gară

În urmă cu câteva zile, tema a revenit în discuție în cadrul unei emisiuni radio, primarul Clujului, Emil Boc, arătând că podul va fi realizat, fiind „în pregătire”, iar odată cu acesta, o nouă stradă care va lega Piața 1 Mai și zona Clujana de strada Oașului, respectiv de zona Gării, va fi amenajată paralel cu calea ferată, în continuarea străzii Câmpul Pâinii.


„Podul Răsăritului îl pregătim să îl realizăm. De asemenea, un drum paralel cu calea ferată pe care îl gândim, în zona Câmpul Pâinii, care vine practic până la gară, un drum alternativ care va facilita și va întări mobilitatea urbană din zona respectivă și câteva din proiectele importante ale Clujului”, a declarat Emil Boc, la o emisiune radio.

Drumul alternativ este menit să descongestioneze circulația din zonă, facilitând circulația între cartierul Mărăști și gară. Podul care va lega străzile Oașului și Răsăritului se află în procedură de licitaâie, a mai arătat edilul.


5 milioane de euro va costa noul pod peste Someș

Valoarea contractului pentru proiectare și execuție „construire pod peste râul Șomeșul Mic care face legătura între strada Oașului și strada Răsăritului în municipiul Cluj-Napoca” este în valoare de 22.771.690 lei (aproximativ 5 milioane de euro). Podul, cu o suprastructură metalică, va avea o lungime de 57,90 ml, o lățime de 26 ml, 2 piste de biciclete și 2 trotuare.

În prezent, legătura între zona industrială Clujana și Piața Gării se face peste poduri aflate la distanțe destul de mari, ajungându-se astfel la o intensitate a traficului mare pe artere rutiere care deservesc alte zone, oricum aglomerate. Construirea podului și amenajarea intersecțiilor aferente vor contribui la fluidizarea traficului auto, precum și la posibilitatea realizării unor activități economice și recreative în parcurile din zonă (pietoni, bicicliști).


CITEȘTE ȘI

Noul pod peste Someș, blocat de COVID-19. „Dacă avem bani, îl facem, dacă nu... nu”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter