Monitorul Cartierelor

Granitul adus din China întârzie modernizarea din Piața Lucian Blaga. Când vor fi gata lucrările?

Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a vorbit despre situația lucrărilor din zona centrală, recunoscând că există „mici întârzieri” în privința Pieței Lucian Blaga.

Granitul adus din China întârzie modernizarea din Piața Lucian Blaga. Când vor fi gata lucrările? Granitul adus din China întârzie modernizarea din Piața Lucian Blaga. Când vor fi gata lucrările?

 

 


Lucrările de modernizare în Piața Blaga și pe străzile Napoca, Petru Maior, Emil Isac și Republicii (până la intersecția cu strada Avram Iancu) au debutat în luna mai, având termen de finalizare toamna acestui an. Viceprimarul susține că, deși sunt „mici întârzieri” cauzate de lipsa materiei prime, lucrările sunt încă în grafic.

 


„În Piața Lucian Blaga, termenul din contract este sfârșitul lunii octombrie, avem câteva mici întârzieri, dar pot să recupereze timpul pentru care nu s-a lucrat. Întârzierile sunt cauzate de lipsa materiei prime, asta e explicația constructorului, că au avut întârzieri legate de sosirea granitului din China, dar lucrările au început să meargă mai departe”, a explicat Tarcea, joi dimineață, într-o intervenție telefonică la un post local de radio.

De ce se aduce granitul tocmai din China?

Potrivit viceprimarului, este montat deja granitul pe străzile Emil Isac și Petru Maior, iar momentan se lucrează și la refațadizarea din Piața Lucian Blaga, în special a Casei de Cultură a Studenților. În momentul în care vor fi gata lucrările din piață, și clădirile adiacente vor fi refațadizate. De ce se aduce însă granitul tocmai din China?


„Nu componenta prețului este esențial, practic nu se fac în România astfel de materiale. România are alte tipuri de pietre pe care le putem folosi, un granit negru de exemplu, pe care le vedem la bordurile vechi, ele sunt produse în România. Acest granit pentru care specialiștii au dat girul, din păcate, nu este mai aproape, se face doar în China. Multă lume se aprovizionează de acolo, pentru că acolo sunt cariere. Din păcate pentru noi, din fericire pentru chinezi. Eu mă bucur că aducem materia primă și nu aducem produsul finit, ar însemna alt preț”, a completat Tarcea.

Cum se va circula în Piața Lucian Blaga?

În fața Casei de Cultură a Studenților va exista un spațiu pietonal extins, o pistă pentru biciclete și un stand de taxi cu șase locuri, dar și o platformă pentru staționarea autocarelor. Potrivit primarului Emil Boc, standul de taxi va fi despărțit de pista de biciclete de un trotuar de circa un metru, pentru mai multă siguranță în trafic pentru cicliști. De asemenea, în zonă vor exista patru benzi de circulație pentru autoturisme, dintre care două sunt pentru accesul pe strada Republicii, iar două se vor continua pe strada Napoca.


Având în vedere termenele asumate din contractul cu SC Diferit SRL, Primăria municipiului Cluj-Napoca a estimat următoarele termene integrale de finalizare a lucrărilor de modernizare din acest proiect: iunie 2020 pentru strada Republicii, tronson Napoca – Avram Iancu; septembrie 2020 pentru străzile Napoca, Petru Maior și Emil Isac, respectiv 30 noiembrie 2020, pentru întreaga Piața Lucian Blaga.

CITEȘTE ȘI:


Cum se va circula în Piața Lucian Blaga, după finalizarea lucrărilor? Pistă de biciclete, standuri de taxi și patru benzi auto


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter