Monitorul Cartierelor

Buni de plată pentru MIZERIA din Someș! Primăriile au fost amendate de Garda de Mediu. Ce răspuns au primit activiștii de mediu?

În mai puțin de trei luni, Primăriile au primit sancțiuni în valoare de peste 140.000 de lei pentru nerespectarea curățeniei pe malurile și în albia râului Someșul Mic.

Buni de plată pentru mizeria din Someș. Primăriile, amendate de Garda de Mediu. Ce răspuns au primit activiștii de mediu? Buni de plată pentru mizeria din Someș. Primăriile, amendate de Garda de Mediu. Ce răspuns au primit activiștii de mediu?

 

 


După o serie de sesizări trimise de activiștii campaniei „Someșul nostru”, Garda Națională de Mediu, Comisariatul Județean (GNM CJ) Cluj a aplicat amenzi în valoare de peste 140.000 de lei administrațiilor locale. Cu toate acestea, dacă se plătesc, amenzile vor fi „decontate” tot din banii contribuabililor, atrag atenția activiștii de mediu.

 


„În urma sesizărilor (…), s-a făcut ceva curățenie la Someș. Vom verifica și noi în ce măsură s-a făcut, pentru că există o cantitate imensă de deșeuri între Gilău și Cluj, la marginea râului, dar și în Someș. Noi preconizăm că această curățenie s-a făcut superficial, dar e important că există monitorizare”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook „Someșul nostru”.

Amenzi de peste 140.000 de lei, acțiunile vor continua

„GNM CJ Cluj încă din luna iunie desfășoară acțiuni de control, care vizează abandonarea deșeurilor la toate UAT-urile de pe raza județului Cluj, precum și situația implementării colectării selective la nivelul acestora, respectiv îndeplinirea obligațiilor ce revin administrațiilor publice locale în acest sens”, se arată în răspunsul Gărzii de Mediu.


„Au fost identificate și zone afectate de deșeuri, stabilindu-se măsuri de conformare și remediere în sarcina UAT-urilor; cu ocazia controalelor a fost verificată pe raza localității Florești, zona baraj Hidroelectrica, amonte și aval punte pietonală, zonă de proprietăți limitrof cursului de apă – unde s-a constatat igienizarea malului drept și o stare corespunzătoare a cursului de apă”, potrivit GNM CJ Cluj.

Reprezentanții Gărzii de Mediu, prin vocea comisarului-șef Viorel Pleșa, promit că acțiunile de control pe tematica prezentată mai sus vor continua, iar până la această dată, pentru neconformitățile constatate, unităților administrativ-teritoriale (UAT) au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 142.000 de lei.


Garda de Mediu salută propunerile activiștilor pentru Someș

Reamintim, că activiștii au propus realizarea unor proiecte de amenajare a malurilor, zonelor adiacente cursurilor de apă a râului Someșul Mic, unde este posibil tehnic, pentru minimizarea depozitării deșeurilor în cursul de apă și pe maluri. Soluția propusă este deschiderea unei alternative de tranzit între cele trei localități – Gilău, Florești, Cluj-Napoca – prin amenajarea unei piste de biciclete și zone de promenadă.

„Apreciem și susținem aceste proiecte, care trebuie documentate și prezentate inițial atât UAT-urilor implicate, cât și ADI Eco Metropolitan. Sesizarea rămâne în atenția GNM CJ Cluj”, potrivit răspunsului Gărzii de Mediu la sesizarea activiștilor, care salută deschiderea GNM CJ Cluj.


„Este bine că Garda de Mediu susține ideea pistelor de biciclete, a aleilor pietonale și amenajării spațiilor verzi de-a lungul Someșului pentru ca râul să fie tranzitat și astfel să se diminueze considerabil aruncarea ilegală a deșeurilor. Facem advocacy (susținere – n.r.) pentru câteva lucruri simple, dar importante”, spun activiștii „Someșul nostru”.

Ce solicită și ce promit activiștii de la „Someșul nostru”?

1. crearea unui grup de lucru la nivel de Guvern astfel încât HG 930/2005 pentru aprobarea Normelor speciale privind caracterul și mărimea zonelor de protecție sanitară și hidrogeologică să fie modificat, pentru permiterea unui acces reglementat în zona Companiei de Apă Someș SA.

„E rezistență la modificarea acestui HG, dar e și deschidere de la mai multe ministere, din partea Primăriei și din partea reprezentanților mai multor partide. Din păcate, până acum Guvernul liberal Orban nu și-a îndeplinit promisiunea de a crea acest culoar care să permită mobilitatea nemotorizată”, avertizează activiștii.

2. Primăria Florești trebuie să instaleze mai multe containere pentru deșeuri în „ghetoul” din comună, pentru a diminua cantitatea de deșeuri din râu care ajunge în aval, la Cluj-Napoca. „Există deschidere în acest sens, dar vă ținem la curent ce se întâmplă în perioada imediat următoare”, promit militanții pentru un Someș curat.

3. „Pregătim un tur ghidat ca să arătăm frumusețea zonei, mai ales unde se poate crea între Florești și Cluj-Napoca, o arie naturală (peri)urbană, o locație puțin cunoscută clujenilor și floreștenilor între Compania de Apă și Florești. În acest sens, sprijinim și o inițiativă legislativă transpartinică de a crea arii naturale urbane”, mai spun cei de la „Someșul nostru”.

4. „Pregătim o expoziție legată de Someș, dar și de Parcul Est”, au conchis activiștii.

CITEȘTE ȘI:

Someșul, în continuare plin de gunoaie. Activiștii clujeni cer contracte de salubrizare și sistem video de supraveghere


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter