Monitorul Cartierelor

Se întâmplă la Cluj: murăturile stau în garaj, parkingurile, goale și mașinile, pe trotuar!

Seara, când parkingurile ar trebuie să fie pline, etajele superioare sunt goale din cauză că șoferii preferă să își lase mașina în fața blocului.

Cinci parkinguri construite de Primăria Cluj-Napoca și două private au la dispoziție șoferii din municipiu pentru a-și parca mașinile, dar dacă luăm în considerare faptul că parkingurile sunt mai mult goale și trotuarele ocupate cu autoturisme parcate, aceasta înseamnă că parkingurile din oraș au fost construite degeaba.

O simplă monitorizare de câteva zile a activității din parkinguri arată că, seara, etajele superioare sunt goale sau foarte puțin ocupate. La ora când majoritatea clujenilor sunt acasă și parkingurile ar trebui să fie pline, lucrurile sunt fix pe dos: locuri goale în parcările supraterane și trotuare pline.


Astfel, șoferii care sunt obligați să își facă abonamente în parkingurile de cartier, din cauza distanței le este mai comod să își lase mașina în fața blocului în loc să o ducă până la parcarea supraterană unde ar fi nevoiți să facă unele manevre și să fie atenți să nu lovească autoturismele altora.

Demolarea garajelor = voturi în minus?

În aceste condiții cu parkinguri goale și trotuare ocupate de mașini se adaugă și garajele din tablă care tronează în cartiere de ani de zile. Este bine știut faptul că mare parte din garaje sunt folosite pe post de depozit de murături sau chioșc și mașina este parcată afară, lângă garaj, pe trotuar.


Clujenii îi cer primarului Emil Boc prin numeroase sesizări să demoleze garajele din tablă. Acest lucru este cât se poate de firesc ținând cont de haosul legat de parcări și că pe locul unui garaj se pot face trei locuri de parcare.

În urmă cu doi ani, consilierii locali și primarul Emil Boc propuneau ca în locul garajelor de tablă să se construiască parcări amenajate la sol sau parkinguri pe structuri metalice etajate, dar totul a rămas la stadiul de discuții.


În acest context, se poate pune o întrebare de natură socio-politică: primarul ar pierde câteva mii de voturi dacă ar demola garajele? În primul rând cei care vor să dispară garajele din tablă sunt cei care nu au unul, pe când, în mod sigur proprietarii garajelor nu își doresc să rămână fără ele. În Cluj-Napoca, familiile tuturor proprietarilor de garaje însumează câteva mii de votanți și ar fi foarte probabil ca aceștia să nu își mai dea votul primarului care îi lasă fără garaj.

Primăria vrea un parking lângă unul privat

Acum, Primăria Cluj-Napoca are în plan să mai construiască un parking de cartier, lângă cel privat din Piața Mărăști, parking care este gol la etajele superioare. Autoritățile locale au inițiat o acțiune de consultare preliminară a cetățenilor interesați cu privire la intenția construirii unui nou parking suprateran în cartierul Mărăști. Viitorul parking va avea o capacitate minimă de 400 locuri și urmează să fie amplasat  pe terenul care se află în incinta formată la sud de blocul 10 de pe Calea Dorobanților nr. 105-107, la est de blocul M3 situat pe aleea Bibliotecii, la nord de blocurile 2A și 2B situate pe Bd. 21 Decembrie 1989 nr.150-152, iar la vest de către Complexul Piața Agroalimentară Mărăști.

abonare newsletter