Monitorul Cartierelor

Pericol de accidente grave pe Memorandumului! O clădire se dărâmă bucată cu bucată

De ieri, bucăţi mari de tencuială dintr-o clădire de pe strada Memorandumului au început să cadă pe trotuar. Imobilul se află în retrocedare, astfel că nu va fi inclus în programul de refaţadizare derulat de Primărie.

Luni după masă, o bucată de beton de aproape 15 kg s-a desprins din pereţii clădirii de la numărul 2 şi a picat pe o tonetă de flori, iar marţi la prânz, alte bucăţi de dimensiuni mai mici au căzut pe trotuar. Zona a fost împrejmuită cu bandă, iar angajaţii firmei de salubritate responsabili de sectorul central, au ca sarcină curăţarea zonei.

Reprezentanţii Biroului Mass-Media din cadrul Primăriei Cluj-Napoca au precizat că imobilul nu poate fi inclus în programul de refaţadizare a clădirilor din centrul oraşului din cauză că este prins într-un proces de retrocedare. "Clădirea nu face parte din programul de refaţadizare deoarece face parte dintr-un proces de retrocedare, procesul fiind în derulare. Cu toate acestea, proprietarii clădirii au fost somaţi să facă demersurile necesare pentru repararea faţadei imobilului", au precizat reprezentanţii Biroului Mass-Media.


Clădirea de pe Memorandumului nu este singura care a început să se dărâme bucată cu bucată. O situaţie similară este pe strada Napoca unde un imobil este atât de degradat încât mai stă în picioare doar sprijinit cu schele din lemn şi metal.

Proprietarii au termen un an pentru reparaţii

Primarul Emil Boc a anunţat la începutul anului că din 1 februarie a început trimiterea somaţiilor către proprietari. Cetățenii aflați în această situație vor avea la dispoziție 60 de zile să pregătească un raport tehnic și 12 luni pentru efectuarea lucrărilor de reparații. “Anul trecut am aprobat proiectul privind refațadizările și am stabilit etape clare privind acest proiect. Am împărțit atunci Clujul în trei zone, iar zona I cuprinde 376 de clădiri. Dintre acestea 18 se află într-o stare avansată de degradare și 75 de imobile sunt cu vizibilitate maximă în centrul istoric. Cu aceste imobile vom începe somațiile adresate proprietarilor”, a declarat primarul Emil Boc, la mijlocul lunii ianuarie.


Ajutor de la Primărie pentru reparaţii

Proprietarii au la dispoziție apoi 12 luni pentru lucrări, termen care poate fi majorat cu 6 luni.  Primăria le oferă anumite forme de sprijin celor aflați în această situație: suportă contravaloarea documentației tehnice pentru și 20% din costul lucrărilor este acoperit de Primărie, iar 80% acoperă proprietarul. Pentru partea sa, proprietarul poate apela la credite cu garanție guvernamentală. Pentru cazuri excepționale (persoane care nu au niciunvenit), Primăria va putea avansa banii pentru refațadizare urmând ca ei să îi returneze în 10 ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter