Monitorul Cartierelor

CENTRU - O casă din zona ultracentrală stă să cadă peste pietoni - FOTO

Până în anul 2018, toţi proprietarii clădirilor din centrul oraşului au obligaţia să facă lucrări de refaţadizare a clădirilor degradate.

Imobilul din centrul istoric al municipiului Cluj-Napoca de pe strada Napoca pare nelocuit ţinând cont de starea în care se află clădirea: geamurile distruse, poarta nefuncţională, iar pereţii mai au puţin şi pică peste trecători pe trotuar. Casa nu a început să se crape recent, iar elementele de sprijin sunt montate de cel puţin o lună.

Potrivit unei hotărâri de Consiliu Local, proprietarii din centrul oraşului care au clădiri deteriorate sunt obligaţi să repare faţadele pe cheltuială proprie sau pe baza unui împrumut acordat de Primărie dacă fac dovada că nu îşi permit să susţină o astfel de cheltuială. Primarul Emil Boc a anunţat la mijlocul lunii ianuarie că din data de 1 februarie, proprietarii clădirilor care necesită lucrări de refaţadizare vor primi somaţii pentru a începe demersurile în acest sens. ““Din momentul în care a fost emisă somația curg niște prevederi legale prin care proprietarii vor fi amendați dacă nu respectă legea. Din momentul în care noi emitem somația, cetățeanul are următoarele obligații: să contacteze un expert tehnic pentru redactarea notei tehnice. Are la dispoziție 60 de zile să transmită nota la Primărie însoțită de acordul scris de refațadizare. Dacă nu trimite în 60 de zile intră sub incidența legii și poate primi amendă între 5.000 și 8.000 lei”, a declarat Emil Boc, în luna ianuarie.


Programul se va desfăşura până în anul 2018 şi presupune repararea faţadelor a 956 de imobile din centrul oraşului.

abonare newsletter