Monitorul Cartierelor

Lucrările la primul parc de pe Canalul Morii, mai scumpe. Primăria plătește mai mult pentru obținerea terenurilor din zonă

Primul parc din Cluj-Napoca, în centrul căruia stă Canalul Morii, va fi construit în cartierul Plopilor, în proximitatea Parcului Rozelor.

Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor. FOTO: Facebook/ Tibor Hartel Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor. FOTO: Facebook/ Tibor Hartel

 

Un parc cu tematică a apei va fi amenajat pe cursul Canalului Morii, în cartierul Plopilor, în cadrul unui proiect de 40 de milioane de lei (TVA inclus). Inițial, municipalitatea vorbea de 24,5 milioane de lei. Primăria Cluj-Napoca a ales constructorul pentru acest obiectiv.


La finalul anului trecut, Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul pentru servicii de proiectare cu execuția lucrărilor în cadrul obiectivului de investiții „Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor” firmei TCI Contractor General.

Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de miercuri este un proiect privind modificarea și actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru Amenajare parc pe culoarul Canalul Morii – tronson Parcul Rozelor.


Potrivit documentului, valoarea totală a obiectivului de investiții este de 40 milioane de lei (TVA inclus) și include amenajarea unui spațiu verde în suprafață de 23.205 mp, amenajări pietonale (6.436 mp), suprafață carosabilă (3.003 mp – parcări și drumul de acces de pe malul stâng al Canalului Morii), suprafață construită 25 mp (toaletă automată și două chioșcuri comerciale), 138 de locuri de parcare biciclete/trotinete și 7 stații de încărcare pentru biciclete/trotinete electrice.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni.


„Strategia de dezvoltare urmărește ca municipiul Cluj-Napoca să devină unul dintre cele mai primitoare orașe din estul Europei, unde atât locuitorii, cât și turiștii să se simtă excelent. Suprafața inițială a proiectului a fost de 32,917 mp, iar în urma corelării suprafeței și a îndreptării unei erori, suprafața proiectului este de 32.669 mp, diminuându-se suprafața de expropriere cu 248 mp. Valorea despăgubirilor pentru exproprieri este de 7.976.426 lei. Valoarea inițială din devizul general este de 27.532.333 lei fără TVA, iar valoarea actualizată este de 34.957.399 lei fără TVA. Prin urmare, valoarea indicatorilor economici crește cu 7.425.065 lei fără TVA, creștere care rezidă din actualizarea valorii pentru obținerea terenului”, arată documentul citat.

Pentru amenajarea spațiului, Primăria Cluj-Napoca a demarat, încă din vara anului trecut, exproprieri pe mai multe străzi din cartierul Plopilor. 


Cum se va schimba zona

Primul proiect ce urmărește reabilitarea Canalului Morii, în zona Parcului Rozelor, a fost lansat în dezbatere publică în anul 2020. Proiectul prevede amenajarea unui parc pentru copii cu tematică specifică jocului cu apa, dar și amenajarea de grădini urbane, o zonă pentru evenimente la scară redusă sau locuri de odihnă.

„În prezent, amplasamentul (în suprafață de 32.669 mp) este un spațiu neamenajat, o zonă care necesită accesibilizare în continuarea proiectului de amenajare a malurilor Someșului. Deși în mare parte inaccesibil, culoarul Canalului Morii, datorită vegetației abundente și zonelor învecinate pe care ar putea să le lege, are un potențial remarcabil. În partea nordică, zona se învecinează cu Parcul Rozelor, separat fizic de împrejmuiri. Legătura cu parcul este aproape inexistentă. Legătura cu zona de locuințe este asigurată, în prezent, numai în capătul vestic, aleea existentă nefiind însă accesibilă pentru biciclete, cărucioare etc. Un pod și trepte improvizate asigură o a doua legătură, traseul unind Parcul Rozelor de micul loc de joacă al locuințelor. Lipsa de accesibilitate, imaginea de zonă neîntreținută, abandonată nevoia stringentă de spații verzi la nivelul municipiului, urgentează necesitatea amenajării. Avem în vedere amenajarea unei zone de recreere care vizează nevoile întregii comunități, organizată în așa fel încât să atragă toate categoriile de vârstă, care să creeze legături între cartierul/strada Plopilor și malurile Someșului sau Parcul Rozelor”, arată proiectanții.


Conceptul de amenajare a unui parc cu tematică acvatică pe Canalul Morii a fost prezentat de ani buni și pare că intră în sfârșit în linie dreaptă. Proiectul face parte dintr-un program de reabilitare a spațiului public care cuprinde zona adiacentă Parcului Rozelor, malurile Canalului Morii, Pârâul Clavaria.

„Malul stâng nu își va schimba semnificativ organizarea. Deoarece deservește în total 4 accese auto, drumul va fi transformat într-un shared space, cu utilizarea comună pentru pietoni și toate mijloacele de transport. Malul drept, mai extins ca suprafață, are un caracter aparte datorită topografiei și vegetației abundente. Intervențiile din această zonă vor fi minimale: o alee paralelă traseului apei pe parcursul căreia, acolo unde configurația terenului o permite, se vor amenaja locuri de odihnă, trepte de acces către apă, o suprafață multifuncțională unde se pot organiza evenimente restrânse, adaptate specificului zonei și un loc de joacă tematic. Aproximativ în aceeași zonă unde astăzi este improvizată o trecere temporară peste canal, la capătul estic al Parcului Rozelor, se propune un pod pietonal, în continuarea căruia va urma un pachet de trepte care va reprezenta cea mai scurtă legătură între noul parc și cartierul Plopilor-Calvaria”, se arată în proiect.

CITEȘTE ȘI:

Primul parc pe Canalul Morii, la Cluj! Proiectul de 24,5 mil. lei, prin care se oferă „o nouă față” cursului de apă, are constructor

Nesimțire sau frustrare? Trotinetă electrică, aruncată în Canalul Morii pe strada Andrei Șaguna. VIDEO

Se lucrează la noul pod peste Canalul Morii, în zona Platinia. 9 case, „rase” pe traseu - VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter