Externe

Cel mai mare spital din Gaza se redeschide. Ajutoare livrate masiv către unitatea medicală.

Cel mai mare spital din Fâşia Gaza, Al-Shifa, care a fost grav afectat de războiul dintre Israel şi Hamas, a reuşit să-şi reia parţial activitatea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care l-a reaprovizionat pentru prima dată în două săptămâni.

Cel mai mare spital din Fâşia Gaza, Al-Shifa, care a fost grav afectat de războiul dintre Israel şi Hamas, a reuşit să-şi reia parţial activitatea/ Foto: @DrTedros - Twitter Cel mai mare spital din Fâşia Gaza, Al-Shifa, care a fost grav afectat de războiul dintre Israel şi Hamas, a reuşit să-şi reia parţial activitatea/ Foto: @DrTedros - Twitter

 

 


Cel mai mare spital din Fâşia Gaza, Al-Shifa, care a fost grav afectat de războiul dintre Israel şi Hamas, a reuşit să-şi reia parţial activitatea, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care l-a reaprovizionat pentru prima dată în două săptămâni, informează vineri AFP, citat de agerpres.ro

 

„O echipă a OMS şi a partenerilor săi au reuşit să ajungă astăzi la spitalul al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza şi să livreze 9.300 de litri de combustibil, precum şi consumabile medicale pentru a trata 1.000 de pacienţi cu traume şi 100 de pacienţi care necesită dializă”, a anunţat Tedros Adhanom Ghebreyesus, şeful OMS, în noaptea de joi spre vineri pe reţeaua socială X (ex-Twitter). Echipa acestei agenţii a ONU a reuşit să vadă că spitalul este din nou capabil să ofere îngrijiri datorită unei echipe medicale de 60 de persoane.


Al-Shifa are din nou 40 de paturi de chirurgie şi de medicină generală, o unitate de urgenţă şi patru săli de operaţie, a declarat şeful OMS, a cărui organizaţie a făcut o descriere apocaliptică a locului la jumătatea lunii decembrie 2023, cu sute de răniţi trataţi pe jos şi, pentru cei aflaţi în starea cea mai proastă, evacuări riscante spre un alt spital.

CITEȘTE ȘI:
Peste 200 de persoane au murit în urma cutremurului din Japonia. 3.000 de locuitori sunt izolați.

Doctorul Tedros a mai spus că Al-Shifa are din nou un serviciu de bază de obstetrică-ginecologie şi radiologie, capacitate limitată de hemodializă şi capacitate "minimă" pentru analize.


„Reluarea parţială a serviciilor la Al-Shifa înseamnă un consum de combustibil mult mai mare şi o nevoie de provizii medicale în creştere", a subliniat şeful OMS, solicitând acces regulat şi sigur la acest spital, precum şi la toată infrastructura de sănătate din teritoriu.

„Insistăm, încă o dată, că sănătatea trebuie protejată şi niciodată luată ca ţintă sau militarizată”, a subliniat el.


Spitalul, în centrul unor bombardamente intense

Spitalul Al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza a fost în centrul unor bombardamente intense şi lupte terestre care au marcat primele săptămâni ale războiului Israelului împotriva mişcării islamice Hamas. Armata israeliană considera că Al-Shifa era principalul centru de comandă pentru operaţiunile Hamas din Fâşia Gaza, ceea ce mişcarea islamistă palestiniană neagă.

Războiul a fost declanşat de un atac fără precedent pe teritoriul israelian al Hamas pe 7 octombrie, care a ucis aproximativ 1.140 de persoane, majoritatea civili. Operaţiunile militare israeliene au ucis cel puţin 23.469 de persoane, majoritatea femei, adolescenţi şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.


Sistemul de sănătate din Gaza este pe punctul de a se prăbuşi, conform OMS.

Situaţia umanitară din teritoriu este „de nedescris”,  iar distribuirea ajutorului se confruntă cu obstacole „aproape insurmontabile”, a denunţat miercuri şeful OMS.

Citiți monitorulcj.ro și pe Google News

CITEȘTE ȘI:

O tânără de 27 de ani, cu dublă cetățenie, israeliană și română, a murit în Gaza, unde era ostatică

Un grup de opt cetățeni români și familiile acestora evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în România

Etichete: fasia gaza spital oms
Ultimele Stiri
abonare newsletter