Educație

Vasile Dîncu, despre „Lapte școlar”: „Trebuie să transformăm programul într-unul educațional”

Anul trecut, aproximativ 2 milioane de copii nu au mai beneficiat de suportul alimentar prevăzut de Programul pentru școli/ Laptele școlar pentru o perioadă îndelungată.

 

 


Elevii nu au mai beneficiat de alimentele din cadrul programului „Laptele școlar” din cauza închiderii școlilor timp de 110 zile, potrivit numărătorii făcute de reprezentanții Băncii Mondiale. Programul Laptele școlar este un program european, cu o tradiție de 50 de ani, care în România se derulează de 20 de ani, iar din 2007 are la bază fondurile europene.

 


Pentru unii copii, acesta reprezintă singura masă pe întreaga zi. Este un program educațional, gândit să educe și să ofere informații copiilor despre întregul lanț: de la momentul în care laptele este dat de vacă până la momentul în care copilul a terminat de băut laptele (iar aici intră inclusiv componenta de reciclare).

Un copil învață, astfel, și de unde provine laptele, dar și ce trebuie să facă cu ambalajul după ce a terminat de mâncat. Este un program cu un potențial imens de a ajuta copiii să devină cetățenii responsabili de mâine. Din păcate el nu a mai fost modernizat, adaptat la nevoile copiilor de astăzi.


Edupedu a realizat o dezbatere pe acest subiect, la care a luat parte și senatorul PSD Vasile Dîncu, care a făcut parte din guvernul care a landâsat proiectul în România.

„Evenimentul a avut în vedere o discuție despre Programul Laptele Școlar, un program european care continuă, de fapt, programul Cornul și Laptele, lansat în mandatul lui Adrian Năstase, din care am făcut parte. La acel moment, scopul programului a fost unul social: reducerea abandonului școlar. Chiar dacă a fost criticat, acest program a avut, la acea vreme, un impact masiv în rândul populațiilor dezavantajate. Sunt însă de acord: trebuie să transformăm acest program într-un program educațional; valența lui socială nu mai este suficientă.


Programul Masa Caldă ar trebui introdus la nivel național sau cel puțin în școlile din zonele afectate de sărăcie. Sigur, există primării care refuză implicarea în acest program din cauza faptului că nu au infrastructura necesară. Una dintre sugestiile mele este realizarea unui parteneriat cu patronatele și sindicatele din industria alimentară pentru a putea susține și industria produselor alimentare românești”, a spus Vasile Dîncu.

CITEȘTE ȘI


Elevii din Florești vor avea bursele mărite. 600 de lei, bursa de performanță!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter