Educație

UBB, parteneră într-un important proiect internațional în valoare de 400.000 de euro

Universitatea Babeș-Bolyai, alături de parteneri din alte câteva țări, va derula un proiect internațional pentru dezvoltarea capacităților antreprenoriale și de inovare ale mediului academic.

 

 


Astfel, UBB, parteneră într-un proiect internațional de dezvoltare a capacității inovative și antreprenoriale, prin Institutul European pentru Inovare și Tehnologie Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va derula proiectul alături de parteneri din Ungaria, Marea Britanie, Estonia, Bulgaria și Slovacia, reuniți în consorțiul InnoChange.

 


Proiectul, în valoare de 400.000 de Euro, finanțat prin inițiativa HEI (Higher Education Institutes): Creșterea capacității de inovare pentru învățământul superior (Innovation Capacity Building for Higher Education) a Institutului European pentru Inovare și Tehnologie (EIT), este coordonat de Universitatea Eötvös Loránd (Ungaria) și se va derula până la finalul anului 2021, cu posibilitatea prelungirii cu 18 luni a perioadei de implementare. 

Creșterea capacităților antreprenoriale, obiectivul proiectului

Principalele obiective ale proiectului vizează atât creșterea capacităților antreprenoriale și inovative ale mediului academic, precum și întărirea ecosistemelor de inovare din Estul și Centrul Europei. În cadrul proiectului vor fi generate modificări ale programelor existente de învățământ antreprenorial din instituțiile membre, precum și programe comune de studiu, astfel încât rezultatul final să ofere o experiență cât mai complexă în ceea ce privește activitățile de cercetare derulate în universitățile partenere. 


De asemenea, proiectul va sprijini dezvoltarea unor proiecte de dezvoltare-inovare și va duce la constituirea unei rețele complexe care să susțină comunitățile antreprenoriale ale HEI.

Proiectul, o „evoluție firească”, spune rectorul UBB

„UBB, cea mai mare comunitate academică din România, a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de inovare atât prin activitățile de cercetare derulate în cadrul Universității, cât și prin serviciile inovative, puse la dispoziția unor actori majori din zona economică / antreprenorială. Parteneriatul generat de acest nou proiect, denumit InnoChange: Driving
Change and Capacity Building Towards Innovative, Entrepreneurial Universities, reprezintă o evoluție firească după acceptarea în EIT Digital, UBB devenind acum și un actor în politicile publice în domeniu la nivel european, o adevărată universitate globală de tip world-class (QS*****), statut confirmat prin rezultatele recente ale auditului internațional QS STAR, dar și prin acceptarea în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/research-intensive”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.


UBB, prima universitate din țară cu statut în EIT DIGITAL 

Consorțiul InnoChange este strâns legat de EIT Digital și urmărește extinderea acestei rețele pentru susținerea transformării digitale. UBB a fost acceptată, la începutul acestui an, ca membru al European Institute of Innovation & Technology (EIT), fiind prima universitate din România care are acest statut în EIT DIGITAL. 

Rectorul UBB spunea atunci că „UBB are cea mai mare facultate de informatică din România și una din cele mai competitive din țară. UBB a început de mai multă vreme să-și concentreze un ecosistem de IT, capitalizând pe avantajele competitive pe care le are, la nivel național și internațional, în: 


- Inteligența artificială/AI (ex. generând, ca școală, cei mai mulți doctori în AI din România și dezvoltând servicii inovative, inclusiv prin machine learning, pentru actori majori, precum Banca Transilvania, spitale județene etc.)
- Big data/data mining/high performance computing (ex. în parteneriat cu Bosch și SAS – pe baza celui mai puternic supercomputer din universitățile românești prin prisma capacității de calcul simultan)
- Realitate virtuală (ex. dezvoltând tehnologii dedicate sănătății mintale și primul Centru din țară în parteneriat cu compania americană EON Reality)
- Roboterapie (ex. dezvoltând, prin proiecte europene, primii roboți psihoterapeuți autonomi pentru anumite tulburări psihice)
- Digitalizare strategică (ex. în parteneriat cu Microsoft) și cybersecurity
- Tehnologie blockchain (ex. demers pregătit în colaborare cu Blockchain Academy din SUA)”. 

European Institute of Innovation & Technology este un organism al Uniunii Europene creat în 2008 pentru a sprijini activitatea de inovare a UE. 

EIT este parte a programului cadru al Uniunii Europene pentru Cercetare și Inovare (Horizon Europe), iar EIT Digital este o componentă a EIT axată pe digitalizare, inovare și sprijinirea antreprenoriatului în vederea întăririi poziției UE în lumea digitală.

CITEȘTE ȘI:

Aproape 21.000 de candidați la Admiterea UBB

abonare newsletter