Educație

Fără banchet, dar cu festivitate - așa se încheie liceul pentru elevii clujeni: „Visez la această zi din clasa a IX-a”

Elevii de clasa a XII-a nu vor avea parte, anul acesta, de banchetul mult visat, din cauza măsurilor impuse în contextul pandemiei. În schimb, festivitățile se pot organiza, însă doar persoanele vaccinate sau care prezintă un test COVID negativ pot participa.

 

 


Prefectul Clujului, Tasnadi Szilard a spus că momentan banchetele sau alte petreceri private nu se pot organiza, însă elevii mai au o mică speranță, deoarece de la 1 iunie se vor anunța noi măsuri de relaxare.

 


„În cazul în care va permite cadrul legal, se vor putea organiza. În momentul de față evenimentele private nu sunt permise”, a declarat pentru monitorulcj.ro prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.

Cât despre festivități, acestea se pot organiza în Cluj-Napoca, însă trebuie respectate anumite măsuri de siguranță sanitară, a explicat prefectul Clujului.


„Se pot organiza, în aer liber concert/festival/eveniment cultural, cu maxim 500 de spectatori, mască și distanțare fizică de doi metri. Aceste evenimente se pot organiza în localitățile, unde rata de incidență COVID este până în 3 la 1.000 de locuitori și pot participa doar cei vaccinați, sau cei care prezintă un test negaiv PCR sau antigen”, a explicat prefectul Clujului.

Elevii clujeni nu sunt de acord cu măsurile impuse de Guvern

Monitorulcj.ro a luat legătura cu trei elevi clujeni pentru a afla ce părere au ei despre aceste măsuri, dar și cât de important ar fi pentru ei organziarea unui banchet sau a unei festivități.


Elevii consideră că festivitatea are o semnificație, fiind și momentul în care realizezi că urmează un nou capitol din viața ta.

„Festivitatea este visul meu încă din clasa a XI-a. Este un pas mare către o nouă etapă din viața noastră. Îmi pare nespus de rău că nu o să pot păși pentru ultima dată ca elev în curtea liceului, cântând «Gaudeamus» alături de colegii mei. Îmi va fi dor de ultima strigare a catalogului, de profesorii pe care i-am îndrăgit, de care știu că și-au dat mereu silința să ne învețe tot ce știu ei. Fără festivitate, nu poți simți cu adevărat că ai încheiat cea mai frumoasă perioadă a adolescenței, iar unii nu pot începe o nouă etapă”, a declarat pentru monitorulcj.ro Georgiana Pîglișan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Comunicații „Augustin Maior”.


Georgiana Pâglișan nu este de acord cu măsurile adoptate de Guvern, mai ales cele care interzic organziarea banchetelor sau chiar a festivităților. Ea nu vede rostul unui test COVID negativ, mai ales dacă măsurile sanitare sunt respectate.

„Din punctul meu de vedere, măsurile adoptate de Guvern nu sunt deloc bune. Fiecare licean își merită festivitatea, care semnifică încheierea unui mare capitol din viața sa. Nu înțeleg rostul unui test COVID negativ sau al vaccinării, când va fi vorba de distanțare socială și respectarea normelor de protecție sanitară. Legat de banchet, acesta este mai mult un moft, nu zic că nu mi-aș fi dorit și eu un banchet, la asta visez încă din clasa a IX-a, dar sunt conștientă de situația în care ne aflăm”, a declarat Georgiana Pîglișan.

Festivitățile se pot organiza, banchetele nu

Alexandra Filip, elevă în clasa a XII-a, consideră că banchetul s-ar putea organiza dacă s-ar respecta aceleași măsuri ca la orice alt eveniment organizat în pandemie.

„Consider că banchetul ar putea avea loc, atâta timp cât rata de infectare COVID-19 rămâne mică și se primește aprobare. Dacă se respectă regulile de distanțare, iar elevii și profesorii sunt precauți, nu găsesc nici un motiv pentru care elevii să nu sărbătorească încheierea acestui capitolul frumos al vieții”, a declarat pentru monitorulcj.ro Alexandra Filip, elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnic Anghel Saligny.

Unele licee din Cluj-Napoca au pus la punct toate detaliile pentru organizarea festivităților, unul dintre ele fiind Colegiul Național „Emil Racoviță”. La festivitatea vor participa doar elevii și profesorii, iar părinții vor urmări ultima „strigare a catalogului” din fața calculatoarelor.

„Școala mea va organiza o festivitate la care, în principiu, vor participa doar elevii și profesorii, în timp ce părinții vor putea urmări evenimentul online, deoarece totul va fi înregistrat. Colegii noștri, din clasa a XI-a, vor decora sălile de clasă pentru ultima oră de dirigenție și vor pregăti materiale video pentru sfârșitul de an, cum s-a făcut, de regulă, și în anii precedenți pandemiei”, a declarat pentru monitorulcj.ro Diana Dan, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național „Emil Rcoviță”.

Pandemia - testul maturității pentru elevi?

Diana Dan consideră că organizarea banchetului nu este atât de important, deoarece siguranța comunității este mult mai necesară decât o simplă petrecere.

„Îmi doresc și nu îmi doresc. Da, mi-ar plăcea să am o ultimă petrecere alături de colegi, dar cred că ar fi simplist să ne rezumăm doar la o dorință.

Din punctul meu de vedere, faptul că suntem privați, într-o anumită măsură, de această plăcere, poate fi o experiență de învățare importantă.  Psihologia dezvoltării spune că o societate, cu cât este mai etică, cu atât micile fapte capătă proporții mai mari în mințile oamenilor. Adevărul este că banchetul este un fapt mic căruia îi acordăm singuri magnitudine”, a explicat Diana.

Diana Dan consideră că această pandemie a pus elevii în fața testului de maturitate, ei fiind nevoiți să cântărească situațiile și să aleagă opțiunea cea mai corectă.

„Pandemia este singura criză cu care generația mea s-a confruntat până acum și cred că suntem puși în fața unui adevărat test al maturității. Avem maturitatea necesară pentru a înțelege că responsabilitatea față de comunitate este mai importantă decât o plăcere proprie? Mi se pare frumos că avem ocazia de a ne situa de partea bună a istoriei.

Așadar, ca orice experiență negativă, compromisurile în ceea ce privește desfășurarea banchetului, pot constitui un plus în cursa lungă. Da, provoacă disconfort, dar cred că totul trebuie tratat strict ca o problemă emoțională. Vom învăța mai multe din anularea banchetului decât din organizarea sa”, a spus eleva de clasa a XII-a.

CITEȘTE ȘI:

Bătaie de joc la adresa absolvenților. Se pot organiza festivități, după ce ministrul Educației le-a interzis

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter