Educație

INTERVIU. Studenții UBB au câștigat Hexagonul Facultăților de Drept 2021: „Am simțit că plutesc. Munca noastră a dat roade”

Facultatea de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a câștigat locul I la Hexagonul Facultăților de Drept 2021.

 

 


Studenții Facultății de Drept de la Universitatea Babeș-Bolyai au plecat cu trofeul acasă, de la unul dintre cele mai prestigioase concursuri din România. Marea victorie a fost anunțată de decanul de la Drept UBB, Șerban Diaconescu.

 


„Am onoarea si bucuria de a va anunta ca echipa Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai a castigat Hexagonul Facultatilor de Drept, cu rezultate exceptionale la probele stiintifice: locul I la drept penal, locul I la drept civil si locul III la drept constitutional. Felicitari studentilor si colegilor care au coordonat echipele!”, a scris pe Facebook Șerban Diaconescu.

Echipele au fost alcatuite din:


-Bianca Trif si Laurentiu Negrean la drept penal, cooordonator asistent Ioana Curt.
-Andrada Caileanu si Filip Marinau la drept civil, coordonator lector David Mihai
-Cristian Ciornea si Alin Chifor la drept constitutional, coordonator Mihnea Novac.

Câștigătorii Hexagonului Facultăților de Drept: „Sentimentul de câștig este unic”

Laurențiu Negrean și Bianca Trif sunt studenți în anul 4 la Universitatea Babeș Bolyai, la Facultatea de Drept, ei fiind câștigătorii pe categoria de drept penal.


Concursul s-a desfășurat în trei probe științifice în paralel: drept penal, drept civil și drept constitutional. În mod normal, există și probele sportive, dar anul acesta, din cauza pandemiei, s-au desfășurat doar probele științifice

„ Noi am reprezentat Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” pe componenta de drept penal. La drept penal, proba constă în rezolvarea unei părți teoretice, respectiv a unei spețe. Ambele părți combină atât elemente de drept penal- partea generală, cât și elemente de drept penal- partea specială”, a declarat pentru monitorulcj.ro Laurențiu Negrean.


Studentul spune că sentimentul de câștig al concursului a fost unul unic, iar emoțiile au depășit toate limitele.

„Într-o primă fază am fost chemate toate echipele pentru a ne identifica lucrările. Până am ajuns la locul unde erau adunate toate echipele ne-au trecut prin cap toate combinațiile de clasamente posibile, aveam foarte mari emoții. A început să se citească clasamentul de la final spre locul I. În momentul în care s-a citit și echipa de pe locul II, ne-am dat seamă că doar noi am mai rămas, deci câștigasem proba de drept penal. Sentimentul a fost unic, aveam deja amândoi emoții și ne-am bucurat foarte tare. Hexagonul am aflat că l-am câștigat doar a doua zi, împreună cu ceilalți colegi din delegație, când au primit și ei rezultatele.

Așadar, faptul că am câștigat concursul în clasamentul general l-am aflat doar ulterior, când s-au însumat toate punctele obținute de delegația noastră de la Cluj”, a povestit Laurențiu.

Învățământul preuniversitar trebuie să conțină noțiuni juridice

Laurențiu consideră că învățământul preuniversitar ar trebui să conțină anumite noțiuni juridice, dar dreptul penal ar fi poate prea greu de parcurs de la o vârstă destul de fragedă.

„Aș considera oportun ca elevii să învețe încă din mediul preuniversitar anumite elemente de educație juridică. Referitor la dreptul penal ca materie de studiu, personal nu cred că ea s-ar putea implementa atât de devreme în învățământul preuniversitar. Bineînțeles, predarea anumitor aspecte de drept penal sau chiar de drept în general, o consider necesară. Spre exemplu, nu știu câți dintre elevii de gimnaziu și liceu cunosc limita legală de vârstă de la care e posibilă antrenarea răspunderii penale. Probabil așa as vedea integrarea dreptului în învățământul preuniversitar: plecând de la aspecte generale de educație juridică, urmând ca aprofundarea dreptului penal sau altor ramuri de drept să fie realizată în facultate”, a explicat Laurențiu.

Bianca Trif este cealaltă câștigătoare de la secțiunea dreptului penal, ea afirmând că obținerea acestui titlu cîștigător i-a dovedit că munca ei dă roade.

„Din momentul în care am auzit rezultatele concursului la proba de drept penal câteva secunde am simțit cum plutesc, cum nu pot să conștientizez că visul ne-a devenit realitate, că noi chiar am câștigat. Am fost însă rapid readusă cu picioarele pe pământ de felicitările bucuroase ale celorlalți colegi din echipa de Hexagon și am rămas cu un sentiment profund de ușurare și mulțumire făță de toată munca depusă, care a dat roade, exact așa cum ne-am dorit”, a declarat pentru monitroucj.ro Bianca Trif.

Bianca consideră că tinerii ar putea fi atrași de dreptul penal cu mare ușurință, deoarece se regăsesc multe informații care te pot ajuta în difeite situații.

„În ceea ce îi privește pe tinerii care nu au avut tangență cu dreptul penal cred că ar putea exista anumite aspecte din dreptul penal care ar fi util să fie cunoscute și de către aceștia, chiar și doar pentru extinderea culturii generale sau pentru adoptarea unor conduite legale în societate”, a explicat Bianca.

Dreptul îți dezvoltă raționamentul logic

Bianca a ales să meragă spre facultatea de Drept, deoarece a dorit să își dezvolte raționamentul logic pentru a privi lucrurile din jur cu o mai mare ușurință.

„În cea mai mare măsură spre această facultate m-a împins plăcerea unei dezbateri, posibilitatea de a-ți exprima punctul de vedere, de a aduce argumente în favoarea opiniei tale care să aibă și o consistență teoretică.

 De asemenea, un factor determinant a fost și faptul că îmi doream ca și pe plan personal, nu doar profesional, să îmi pot dezvolta un raționament logic și sănătos cu care să privesc lucrurile din jurul meu. Cred că am reușit să îmi împlinesc această dorință prin intermediul tuturor profesioniștilor din domeniul juridic cu care am avut oportunitatea de a intra în contact în acești aproape patru ani de studio”, a spus Bianca.

Hexagonul Facultăților de Drept, cel mai prestigios concurs din țară

Hexagonul Facultăților de Drept este un concurs care a început în anul 1970, reunind inițial doar 3 facultăți de Drept din România (Facultatea de Drept a Universității din București, Facultatea de Drept a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj și Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) din România sub formă de Triunghiular. După anul 1990 s-au adăugat și alte trei Facultăți de Drept (Facultatea de Drept a Universității din Craiova, Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara).  

Colaborarea în cadrul Hexagonului se concretizează prin coordonarea planurilor de învățământ și activități științifice comune (colaborarea pentru redactarea de articole, cursuri, tratate, organizarea de conferințe, seminare, sesiuni științifice).

Probele Hexagonului Facultăților de Drept sunt împărțite în două secțiuni astfel: Secțiunea științifică: drept civil, drept penal și drept constituțional; Secțiunea sportivă: fotbal, streetball, șah și tenis de masă., probă care nu a fost susținută în acest an din cauza pandemiei.

CITEȘTE ȘI:

Cum se vor desfășura probele la Evaluarea Națională și Bacalaureat 2021? Reguli noi din cauza pandemiei

abonare newsletter