Educație

Hartă interactivă a incidenţei COVID-19 pe localităţi, realizată de cercetătorii UBB

O hartă interactivă a incidenţei COVID-19 pe localităţi cu datele actualizate zilnic a fost creată de cercetători ai Facultății de Științe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), din cadrul universității clujene Babeș-Bolyai (UBB).

 

 


Câțiva cercetători ai Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca au realizat o hartă interactivă a incidenţei COVID-19 pe localităţi, în care datele sunt actualizate zilnic.

 


„Începând din 28 martie, autorităţile române au introdus noi restricţii anti-COVID-19, acestea aplicându-se în funcţie de rata de incidenţă (numărul cumulat al cazurilor noi în ultimele 14 zile raportat la mia de locuitori) corespunzătoare fiecărei localităţi. Pentru a veni în ajutorul populaţiei şi al factorilor decizionali, Şcoala de Ştiinţe Sociale a UBB, prin intermediul unei echipe de cercetători ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB), a realizat o hartă interactivă care arată rata de incidenţă la nivelul fiecărei localităţi din România, datele fiind actualizate zilnic”, se arată într-un comunicat al UBB.

Harta, menită să monitorizeze evoluția pandemiei

Potrivit sursei citate, harta interactivă este realizată în cadrul proiectului de cercetare denumit COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor (econ.ubbcluj.ro/coronavirus), care monitorizează în timp real evoluţia pandemiei, respectiv starea economică a ţării, oferind în acelaşi timp previziuni pe termen scurt şi mediu privind pandemia şi performanţa economică a României.


„Proiectul lansat de noi se concentrează în primul rând asupra consecinţelor economice ale pandemiei, respectiv asupra elaborării unor studii şi analize privind perspectivele post-COVID-19 ale economiei româneşti. Pandemia reprezintă o perioadă de incertitudine şi volatilitate ridicată, în care situaţia se poate schimba radical de la o zi la alta. Este de datoria noastră să monitorizăm atent şi evoluţia pandemiei, aceasta având consecinţe economice semnificative chiar şi pe termen foarte scurt.

Din acest considerent s-a născut ideea de a construi un instrument util pentru întreaga societate, care să arate în timp real evoluţia ratei de incidenţă la nivelul localităţilor din România. Ne bucurăm să fim printre primele organizaţii care lansează o astfel de hartă interactivă, prin care rezultatele cercetărilor derulate de noi sunt transferate instant în sfera publică pentru beneficiul direct al întregii comunităţi”, a declarat decanul FSEGA, Răzvan V. Mustaţă.

Rezultatele complete ale proiectului de cercetare, actualizate în regim zilnic, pot fi consultate pe platforma online COVID-19 RoEIM, iar analizele mai detaliate sunt publicate în mod continuu pe pagina de Facebook a proiectului.


CITEȘTE ȘI

Cercetătorii UBB au analizat cum economia țării a fost „zdrobită” de pandemie. HoReCa, cel mai lovit sector

Ultimele Stiri
abonare newsletter