Educație

Studenții, revoltați pe Florin Cîțu. I-a lăsat fără Internship la Guvern. „Comunicarea ar trebui să fie clară. Fără subînțelesuri”

Studenții din toată țara sunt revoltați și se simt nedreptățiți, după ce premierul Florin Cîțu le-a scăzut masiv șansele la un Internship la Guvernul României. Studenții din Cluj dau vina pe lipsa transparenței, dar și pe faptul că premierul a lăsat loc pentru subînțelesuri în anunțul făcut.

 

 


La începutul lunii februarie, Cîțu a anunțat că va demara „primul program real de Internship” la Guvern pentru studenții din anii terminal.

 


„Am intrat în politică în 2016 și toți acești ani mi-am dat seama câtă nevoie este de un suflu nou în administrație. Vreau să dau tinerilor care doresc să activeze în acest domeniu o șansă reală. De aceea, voi demara primul program real de Internship la nivelul Guvernului României. Toți studenții în ani terminali interesați de acest proiect sunt invitați să trimită o scrisoare de intenție la adresa cabinet.pm@gov.ro până la data de 11 februarie 2021”, a scris Florin Cîțu pe Facebook, în data de 4 februarie 2021.

În data de 23 februarie 2021, Florin Cîțu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a selectat „foarte multe CV-uri”, iar următorul pas e interviul: „Dragi studenți, vă mulțumesc pentru interesul arătat programului de Internship pe care l-am anunțat. Am selectat foarte multe CV-uri și urmează interviurile. Mult succes!”


Cu toate acestea, în prima postare nu a menționat nimic legat de depunerea unor CV-uri, ci doar a unei scrisori de intenție. Acest lucru i-a nemulțumit teribil pe studenții români care au umplut secțiunea de comentarii a ultimei postări.

Fără internship la Guvern din cauza lipsei de transparență și a subînțelesurilor

Printre sute de studenți care au pierdut șansa la Internship-ul anunțat de Florin Cîțu se regăsesc și tineri care urmează cursuri la facultăți din Cluj-Napoca.


Oana Florea studiează Științe Politice la FSPAC, în anul III. Ideea unui Internship la Guvern i-a surâs, în special pentru că se află într-o continuă căutare de oportunități în carieră.

„Acest Internship s-ar fi potrivit perfect cu domeniul în care voi avea o diplomă de licență, adică Științe Politice. Ca mulți alți studenți interesați, am trimis doar o scrisoare de intenție, fiind singura cerință menționată în anunț”, a declarat Oana pentru monitorulcj.ro.


Pe lângă faptul că nu a fost menționată necesitatea CV-ului, Oana consideră că anunțul prim-ministrului României a fost una cu subînțelesuri, dar mai ales, lipsit de informații relevante.

„Problema a apărut câteva zile mai târziu când domnul Prim-ministru a postat pe pagina sa de Facebook  că a selectat CV-urile mai multor studenți. În prima  postare a domnului Prim-ministru despre Internship nu era menționat nimic despre CV-uri, singurul criteriu de selecție precizat fiind scrisoarea de intenție. Sunt de părere că în astfel de situații comunicarea ar trebui să fie una clară și concisă, fără a fi loc pentru subînțelesuri. Mai mult de atât, procesul nu pare să fie unul transparent. Nu există informații despre durata Internship-ului, modalitatea de recrutare sau despre numărul de participanți”, a adăugat Oana.

Prima reacție: „Am vrut să mă resemnez. Îmi spuneam că sunt incapabilă să înțeleg o postare”

O altă studentă din Cluj, de la aceeași specializare și facultate, a fost lăsată cu ochii în soare de anunțul „sec și fără multe detalii” a lui Florin Cîțu.

„Ruga toți studenții din anii terminali, interesați, să trimită o scrisoare de intenție pe un email dat de acesta. Anunțul a fost unul sec, fără multe detalii, dar am profitat de ocazie. Știu că de obicei scrisorile de intenție sunt însoțite de un CV, însă nu credeam ca un Internship de genul acesta ar trebui să fie cu subînțeles. Am trimis scrisoarea de intenție și am așteptat un răspuns. Un răspuns care a venit în data de 24.02.2021, dar nu personal, pe email, ci tot într-o postare pe pagina oficială de Facebook a domnului Prim-ministru în care mulțumea tuturor studenților care au trimis CV-uri”, a explicat Patricia Hauler.

Patricia a mărturisit pentru monitorulcj.ro că prima sa reacție la primirea celui de-al doilea mesaj al lui Florin Cîțu a fost să se resemneze. A crezut că nu este în stare să înțeleagă o simplă postare, dar ulterior a observat ca situația sa nu este una singulară.

Un alt student a încercat să obțină mai multe informații direct de la sursă, dar nimeni de la Biroul de Informații al Guvernului nu a putut să-l ajute.

„Îți dai seama că prima reacție a fost să mă resemnez, să-mi spun - sunt incapabilă să înțeleg o postare. După am văzut că nu sunt singura în această situație. Am remarcat cum alți studenți, aflați în situația mea, au lăsat mai multe comentarii la postare, dar nu au primit un raspuns. Văzusem și un comentariu în care un alt student a sunat la Biroul de Informatii, înainte de termenul limită, pentru a cere mai multe informații despre acest internship, dar nimeni nu a putut să îl îndrume”, a mai spus Patricia.

Sute de comentarii revoltătoare la postarea premierului

La postarea premierului în care a anunțat că a selectat CV-urile potrivite pentru Internship studenții din toată țara au lăsat sute de comentarii revoltătoare.

Mai mulți dintre ei i-au cerut lui Cîțu să revină cu precizări pentru a clarifica modul în care a făcut selecția pentru Internship. O studentă plecată la studii în străinătate a vrut să revină în țară pentru acest program la Guvern, evidențiind și faptul că viitorul ei în România, în momentul în care va reveni, își dorește să fie bazat pe transparență și comunicare:

„Vă rog să reveniți asupra acestei postări cu precizări pentru clarificarea procesului de selecție. Ați menționat destul de clar în postarea dumneavoastră inițială că doriți scrisori de intenție. Este excelent că unii aplicanți au trimis și CV, însă acest lucru nu era menționat în textul postării dumneavoastră.

Cred cu tărie că ați avut multe aplicații de la studenți și tineri români plecați în străinătate. Vă asigur că, la fel ca mine, și aceștia au așteptarea ca viitorul lor în România și, cu atât mai mult, în administrația publică centrală, să fie bazat pe transparență și comunicare instituțională impecabilă”, a precizat aceasta.

Alți studenți sunt revoltați pe faptul că nu au fost contactați printr-un email legat de „soarta” lor privind Internship-ul la Guvern:

„Eu am trimis ce mi-ați cerut. Mai mult, m-aş fi aşteptat la un email din partea echipei dumneavoastră, în care să-mi precizaţi concret dacă sunt acceptat sau nu. Speram că de data aceasta este chiar o inițiativă serioasă”, a comentat un student la postarea premierului.

Ultimele Stiri
abonare newsletter