monitorulcj.ro Menu
Educație

UBB, pe primele poziții în topuri naționale și inclusă în clasamente internaționale importante

UBB a fost inclusă într-un important top internațional în domeniile nanoștiinței și nanotehnologiilor. Universitatea clujeană ocupă prima poziție în țară în ceea ce privește citările, dar și calitatea și cantitatea publicațiilor.

UBB inclusă în top internațional

 

 


Universitatea Babeş-Bolyai(UBB) se numără printre cele patru instituţii româneşti aflate în clasamentul StatNano nanoştiinţelor/nanotehnologiilor şi pe poziţii importante în clasamentul internaţional. La capitolele citări sau cantitatea și calitatea publicațiilor, universitatea clujeană se află pe primul loc în țară.

 


„Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca (UBB) se numără printre cele patru instituţii academice din România incluse în cea mai recentă analiză dedicată instituţiilor academice de către StatNano (https://statnano.com/aboutus), grup internaţional care colectează şi analizează contribuţiile ştiinţifice relevante pentru domeniul nanoştiinţelor/nanotehnologiilor, incluzând standarde şi politici în domeniu. În analiza cea mai recentă StatNano (din 2020 pentru 2019) dedicată instituţiilor academice, din România sunt vizibile patru instituţii (în ordine alfabetică): Academia Română, Universitatea 'Babeş-Bolyai' din Cluj-Napoca (UBB), Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Politehnica din Bucureşti", se arată într-un comunicat al UBB.

Universitatea clujeană conduce în topul naţional la trei indicatori importanți

Comunicatul emis mai arată că UBB ocupă prima poziţie în ţară şi poziţii importante la nivel internaţional în trei din cei patru indicatori utilizaţi în ultimă analiză realizată, fiind pe prima poziție în țară la capitolul citări și pe locul 498 la nivel internațional.


Totodată, universitatea se află pe primul loc la nivel national și din punct de vedere al Indicelui Hirsch, care se referă la cantitatea şi calitatea publicaţiilor, aceeași poziție în ceea ce privește numărul mediu de citări/publicaţie și pe locul trei în țară prin prisma numărului de articole publicate. Dacă se ia în calcul şi perioada 2014-2019, din cei patru contributori naţionali, UBB ocupă poziţia a doua în ţară la numărul de citări cumulate, poziţia a patra la numărul de publicaţii cumulate, „dar rămâne în fiecare an pe prima poziţie în ţară ca indicator de calitate relativ, dacă raportăm numărul citărilor la numărul articolelor, şi ca indice Hirsch mediu în această perioadă", potrivit sursei citate.

Cercetătorii UBB, printre cei mai citați din lume

„Această direcţie academică a fost şi a rămas un hot topic în ştiinţa mondială, fiind o prioritate în toate programele publice sau private. Mă bucur că UBB este unul din liderii naţionali, cu vizibilitate şi impact internaţional în nanoştiinţe/nanotehnologii. Noi avem un institut de referinţă dedicat acestei specializări - Institutul de Cercetări Interdisciplinare în Bio-Nano Ştiinţe - care, împreună cu Facultatea de Fizică şi adiţional cu alte ştiinţe conexe (ex. biologie, chimie, mediu), face din UBB un actor important la nivel internaţional în acest domeniu transformaţional pentru lume. Mai mult, unii din oamenii de ştiinţă de la UBB se află printre 2% cei mai citaţi oameni de ştiinţă ai lumii în domeniu, ceea ce confirmă leadershipul internaţional al UBB”, a declarat rectorul UBB, Daniel David.


CITEȘTE ȘI

UBB din Cluj-Napoca: singura universitate din România care a intrat în topul internațional Shanghai