Educație

Primăria Cluj-Napoca pregătește redeschiderea școlilor: 10 autobuze noi pentru elevi și lucrări finalizate la două licee, în 2021

Primăria promite că va cumpăra anul acesta încă zece autobuze dedicate transportului elevilor. De asemenea, lucrările la două clădiri de liceu vor fi finalizate.

 

 


 

Primarul Emil Boc a anunțat că primăria va cumpăra anul acesta încă zece autobuze școlare noi. De asemenea, lucrările la Liceul Teoretic „Onifisor Ghibu” și la Colegiul Tehnic „Ana Aslan” vor fi finalizate în 2021, a afirmat edilul.


 

„În 2021, vom finaliza lucrările la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, pe fonduri europene, modernizarea Colegiului Tehnic Ana Aslan, tot pe fonduri europene, achiziționăm 10 noi autobuze pentru transportul elevilor, pentru că noi sperăm să se redeschidă școlile, avem optimismul că din 8 februarie, dacă coboară rata de infectare sub 3 la mie la Cluj-Napoca, se poate relua școala cu clasele I-IV, cu clasele a VIII-a și a XII-a și sperăm ca acest lucru să fie posibili, pentru că avem nevoie de copii la școală”, a declarat primarul Clujului, la o emisiune TV.


Patru școli din Cluj-Napoca, reabilitate pe fonduri europene

Patru școli din municipiul Cluj-Napoca sunt în proces de reabilitare și extindere cu fonduri europene. Pe lângă lucrările de infrastructură, fiecare școală va fi beneficia de variate sisteme inteligente, cu surse regenerabile de energie, respectiv dotări IT. Urmează ca alte cinci școli din municipiu să fie modernizate din fonduri europene și bugetare.

Proiectul de presupune modernizarea corpului existent al Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” (clasele V-VIII), construirea unui corp nou (P+3), extinderea și modernizarea sălii de sport. La finalizarea lucrărilor, școala va dispune de 33 de săli de clasă și 9 laboratoare. Valoarea totală a investiției este de 29.069.367 lei (6 mil. euro). Durata de execuție este de 18 luni.


Alături de Liceul Teoretic „Onifisor Ghibu” mai sunt cuprinse în proiectele europene de modernizare și extindere Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, Seminarul Liceal Ortodox și Colegiul Tehnic „Ana Aslan”.

Elevii clujeni vor circula cu autobuze noi, la redeschiderea școlilor

Zece noi autobuze pentru transportul elevilor au fost achiziționate de Compania de Transport Public Cluj-Napoca în 2020 și vor intra în circulație anul acesta.


Este vorba despre vehicule Iveco Daily, norma Euro 6. Acestea sunt dotate cu sistem de încălzire în sezonul rece, sistem de aer condiționat pentru sezonul cald, indicatoare transport elevi față și spate cu iluminare tip LED, sistem de supraveghere video în interior și exterior, sistem de urmărire prin GPS a vehiculului. Noile vehicule sunt mai compacte și se pot deplasa mai ușor pe străzile înguste din centru, unde sunt poziționate școlile. Noile vehicule urmează să fie livrate şi să intre în circulaţie în 2021.

14 trasee pentru transport dedicat elevilor

Inițiat ca proiect pilot în cadrul procesului de bugetare participativă al Primăriei, extins ulterior de la 5 la 12 trasee, programul „Autobuze școlare” a ajuns în 2020 la 14 trasee (acoperind dus-întors o distanță de peste 200 km/zi).

Noile rute pentru elevi conectează zonele Lombului și Iris cu zona centrală, precum și strada Făget, respectiv zona E. Ionesco de Piața Avram Iancu/ strada Dorobanților.

Când revin elevii în bănci?

Klaus Iohannis a anunțat că majoritatea școlilor din țară se vor deschide, cu elevii în bănci, din 8 februarie. Astfel, în localitățile din scenariul verde toți copiii vor putea merge la școală în format fizic, în scenariul galben elevii din clasele primare, clasele a VIII-a și a XII-a și copiii de la grădinițe vor participa la ore în format fizic, iar în localitățile din scenariul roșu vor rămâne acasă elevii din clasele de gimnaziu și liceu, iar copiii de la grădiniță și din clasele I-IV vor merge la școală fizic.

CITEȘTE ȘI

Vești bune! Grădinițele vor rămâne deschise chiar și în scenariul ROȘU

 

abonare newsletter