monitorulcj.ro Menu
Educație

Clasele de liceu vor avea MAXIM 26 de elevi. Cîmpeanu: „Vor fi cu 1.000 de clase mai multe, doar la clasa a IX-a”

La liceu, numărul elevilor dintr-o clasă va fi de maxim 26 de copii. Vor fi clase și cu doar 24 de copii.

Clasele de liceu vor avea MAXIM 26 de elevi. Cîmpeanu: „Vor fi cu 1.000 de clase mai mult, doar la clasa a IX-a”

 

 


Numărul de elevi din clasele de început de ciclu în învăţământul liceal cu frecvenţă - zi se va reduce, a decis ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

 


Potrivit unui comunicat de presă, numărul elevilor în clasă se va reduce de la 28 la 24 pentru filiera tehnologică şi învăţământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocaţională - profil sportiv, teologic, pedagogic şi învăţământul liceal de artă, de la 28 la 26 de elevi în clasă pentru filiera teoretică.

„Joi, 21 ianuarie 2021 a fost transmis la Monitorul Oficial Ordinul de Ministru pentru aprobarea Metodologiei privind fundamentarea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat, evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular, precum şi emiterea avizului conform în vederea organizării reţelei unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2021-2022. Astfel, decizia de astăzi modifică OMEC nr. 5599/2020”, afirmă sursa citată.


Ministerul Educaţiei precizează că, având în vedere modificările promovate, activităţile specifice mobilităţii personalului didactic de predare din învăţământul preuniversitar (privind constituirea, încadrarea şi vacantarea posturilor didactice/catedrelor din unităţile de învăţământ preuniversitar) au fost decalate corespunzător.

Astfel, inspectoratele şcolare vor transmite până la data de 1 februarie 2021 la Ministerul Educaţiei proiectele planurilor de şcolarizare revizuite conform noilor reglementări, în vederea fundamentării cifrei de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat.


„Această măsură se constituie într-un pas concret în direcţia României Educate”, se arată în comunicat.

Decizia se va aplica anul viitor

Sorin Cîmpeanu a explicat la Digi24 că această decizie, de a micșora numărul elevilor dintr-o clasă, se va aplica anul viitor, când se vor forma clasele IX, bobocii din liceu. 1.000 de clase în plus vor fi înființate în licee.


Anul următor vor fi mai puțini elevi de liceu fiindcă acea generație va fi împărțită între clasa pregătitoare și clasa I.

Ministrul Educației a tras un semnal de alarmă spunând că: „Avem nevoie de profesori calificați mai mulți. (...) Dacă ratăm acest moment, e greu să vină un moment mai propice”, a declarat Cîmpeanu.

CITEȘTE ȘI:

Cursuri online și în semestrul 2 pentru studenții de la FSEGA

 

Tragedie la o facultate din Cluj-Napoca! Un student a murit înaintea unui examen