Educație

Temele la matematică întăresc diferențele dintre elevii favorizați și cei dezavantajați

Temele au rol de întărire a diferențelor dintre elevii, în funcție de situația financiară, potrivit unui studiu.

 

 


Temele pentru acasă au în rol de întărire a diferențelor dintre copii avantajați și cei din medii dezavantajate, potrivit unui studiu. În condițiile produse de pandemie, temele pot înlocui o parte din predarea online.

Trei cercetătoare americane de la Indiana University și Vanderbilt University, au încercat să verifice dacă temele au rol de diferențiere între copii, în funcție de statutul lor socio-economic. Studiul pleacă de la cercetări deja existente care afirmă că elevii favorizați beneficiază maim ult de pe urma temelor și că temele determină rezultate diferențiate, în programele de testare, pentru elevii din diverse categorii socio-economice, potrivit edupedu.ro.


Studiul s-a concentrate pe temele la matematică, pentru elevii din clasele III-VII.

Principalele concluzii:

-Copiii din medii favorizate au avut teme mai corecte și mai complexe, comparative cu elevii care nu au o situație financiară bună.


-Profesorii conștientizează contextele diferite legate de completarea temelor, dar pentru că temele sunt tratate drept activități individuale, acestea ajung să fie interpretate prin metode ce întăresc diferențele de statut socio-economic.

-Elevii care au temel complete și corecte – copiii care provin din familii cu o situație bună financiară – sunt văzuți ca fiind responsabili și sunt răsplătiți cu oportunități școlare, pe când elevii din familii nefavorizate sunt calificați drept iresponsabili iar de multe ori sunt penalizați.


Cercetarea arată că este nerealist să te aștepți ca părinții elevilor din medii socio-economice superioare să nu se implice în temele copiilor, în timp ce programele de tip after-school, ce suplinesc această nevoie, favorizează aceeași categorie de elevi.

Prin urmare, este recomandat ca profesorii să nu mai dea teme la matematică, în special în clasele mici. De asemenea, profesorii sunt îndemnați să țină cont și de situația financiară a copilului atunci când notează o temă, deoarece mulți nu au ustensilele necesare pentru ca tema să fie complexă.


CITEȘTE ȘI:

Klaus Iohannis, despre redeschiderea școlilor: „Nu sunt de acord cu Avocatul Poporului. Recomandările OMS trebuie citite până la capăt”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter