Educație

Ce cred părinții despre regulile de distanțare pentru noul an școlar? „Va fi un fel de armată pentru cei mici”

Odată cu anunțarea noilor reguli pentru începerea anului școlar 2020-2021, mai mulți părinți s-au plâns de faptul că programul lor de muncă nu le permite să meargă după copii la școală.

Ce cred părinții despre regulile de distanțare pentru noul an școlar? „Va fi un fel de armată pentru cei mici” Ce cred părinții despre regulile de distanțare pentru noul an școlar? „Va fi un fel de armată pentru cei mici”

 

 


E oficial: ȘCOALA ÎNCEPE în 14 septembrie. Premierul Orban a făcut anunțul. Sigur nu se schimbă?

Din cauza pandemiei, copii din clasele primare vor merge la școală în intervalul orar 08:00-11:00. Clujenii nu știu cum se vor descurca în acest caz, deoarece nu toată lumea are posibilitatea de a angaja o bonă pentru a se ocupa de copii.

Pentru a afla mai multe despre începerea anului școlar, Monitorul de Cluj a vorbit cu mai mulți părinți din Cluj-Napoca care au copii înscriși în clasele primare. Această categorie prezintă cel mai mare risc când vine vorba de respectarea regulilor, deoarece un copil dintr-o clasă primară nu are nivelul de înțelegere a unui adolescent.


„Este posibil să apară lacune în timp”

Iuliana este mamă a trei copii și este psiholog. Copiii ei sunt în clase terminale și primare, acest lucru înseamnă că vor merge fizic zi de zi la școală. Iuliana poate să își organizeze programul la muncă în așa fel încât să se ocupe și de copii, dar cu toate acestea se va simți o schimbare puternică în programul său de muncă.

„Mi se pare că este mai dificil pentru părinți. Eu puteam să îmi fac meseria până la ora 16:00, acum trebuie să fiu liberă la 11:00 dimineața, fiindcă nu am bunici care să mă înlocuiască. În același timp sunt privilegiată, pentru că pot să îmi fac programul în funcție de nevoile mele”, afirmă Iuliana.


Deși regulile sunt mai stricte acest an, Iuliana a decis să își ducă copiii la școală deoarece ea consideră că educația este pe primul loc. Ea are încredere că profesorii se vor adapta noilor reguli de a folosi tehnologia mult mai mult, dar cu toate acestea îi este frică să nu existe lacune din cauza ritmului alert de predare.

„Am cea mai mare încredere în educație, bineînțeles că este loc de mai bine. În ceea ce privește tehnologia, profesorii se vor adapta, pentru că nu trebuie să învețe să programeze ci să utilizeze un device. Un alt lucru ar fi că elevii vor parcurge materia în ritm alert și fără să se insiste pe fixarea acesteia, prin urmare este posibil să apară lacune în timp”, spune Iuliana.


Nu toți părinții au program flexibil

„Știu firme în care 80% dintre angajați sunt femei care au copii în clasele primare, acolo chiar nu știu cine va merge la serviciu. În prima fază a pandemiei au primit concedii de plată pentru a rămâne cu copii acasă, eu nu am beneficiat nici atunci și nici acum”, declară Iuliana.

Fetița lui Marius este în clasa a II-a și este foarte entuziasmată de faptul că începe școala și se va reîntâlni cu colegele ei. Marius consideră că le va fi greu profesorilor să îi distanțeze pe elevi.


„Nu știu cadrele didactice dacă vor face față la sistemul acesta. Copiii nu s-au văzut din februarie-martie, nu prea cred că doamnele învățătoare îi vor putea stăpâni pe toți. Sunt mici și nu au nivelul de înțelegere necesar. În prima zi de școală, toți se vor lua în brațe, cu toate că acasă vor avea parte de teorii. Va fi un dezastru total, din punctul meu de vedere. Nu poți să impui o astfel de regulă – să nu se joace copii în pauză”, afirmă Marius.

„Eu i-am explicat tot ce înseamnă pandemie, i-am făcut și test”

Marius și-a făcut datoria de părinte și i-a explicat tot acest fenomen fetiței sale, dar cu toate acestea momentul în care copila iese afară, nu mai ține cont de reguli.

„Eu i-am explicat tot ce înseamnă pandemie, i-am făcut și test, ea înțelege despre ce e vorba, dar când se întâlnește cu un grup de copii, nu mai ține cont de asta. Din punctul meu de vedere va fi un dezastru. Din punctul meu de vedere, elevii vor merge fizic la școală până la jumătatea lunii octombrie, în cel mai fericit caz”, este de părere Marius.

Cei doi vor angaja o bonă, deoarece programul locului de muncă nu este flexibil. „Vom apela la tot felul de prieteni pentru a ne ajuta cu fetița, noi lucrăm full time și ne va fi imposibil să mergem după ea la școală. Dacă e cazul, ne vom lua și o bonă, trebuie să ne adaptăm sistemului”, spune Marius.

„Va fi un fel de armată pentru cei mici!”

Mircea este tatăl unei fetițe care este acum în clasa a II-a. Copilul este pregătit să meargă la școală, dar cu toate acestea Mircea nu crede că măsurile de siguranță se vor respecta mai ales în rândul copiilor.

„Distanțarea socială este imposibilă într-o instituție ca și școala. Nu cred că pe un copil de 7-8 ani poți să îl ții doar pe scaun. Eu îmi cunosc fiica, ea nu poate sta 4 ore fără interacțiune.Va fi un fel de armată pentru cei mici, sunt copii, nu înțeleg aceste lucruri. Copilul nu percepe pericolul la vârsta asta”, afirmă Mircea.

În cazul lui Mircea, fetița va fi îngrijită de bunică, deoarece ambii părinți lucrează 8 ore pe zi, iar programul celor mici este de patru ore la școală. În ceea ce privește tehnologia, Mircea consideră că multe cadre didactice nu au cunoștințele necesare pentru a preda în mediul online.

„Un învățător nu știu în ce măsură va învăța un copil să se acomodeze cu o tabletă, nu știu câți învățători au cunoștințe de informatică. Când vorbim de mască, fata mea nu are treabă că asta. A mai ieșit și purta mască pe față mult timp, și nu am avut nicio plângere din partea ei”, mai spune Mircea.

CITEȘTE ȘI:

GREVĂ în învățământ, la Cluj? Președinte sindicat: „Cadrele didactice ne cer să facem”

 

Noile reguli pentru anul școlar 2020-2021. Elevii nu vor putea părăsi sala de clasă nici în pauza de cinci minute!

Ultimele Stiri
abonare newsletter