Educație

VIDEO. Festivitate de absolvire în timp de pandemie. Absolvenții școlii „Ion Creangă”, sărbătoriți altfel în acest an

Cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Ion Creangă” din Cluj-Napoca au dorit să marcheze cumva momentul important al absolvirii claselor a VIII-a și le vor oferi absolvenților o festivitate altfel, care să respecte măsurile impuse de pandemie, adică în mediul online.

Elevii care vor absolvi gimnaziul în acest an nu o vor face într-un mod festiv. Nu vor avea parte de festivitatea de absolvire și nici nu vor dansa împreună la banchet din cauza pandemiei de coronavirus.

Ultimele zile de școală pentru absolvenți

În data de 11 martie 2020, ministrul Educației anunța că orele vor fi suspendate. Era o măsură de siguranță, pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus. Ar fi trebuit să fie ceva temporar. Apoi, a venit un al doilea anunț, cel că orele rămân suspendate.


S-au întors la școală doar elevii din ani terminali, pentru a participa la ore de pregătire pentru examenele ce vor urma.

CITEȘTE ȘI: Măsuri speciale în şcoli. Cum a decurs prima zi de pregătire pentru Bacalaureat şi Evaluarea Naţională

În prima zi de pregătire a examenelor au participat 3.065 de elevi de clasa a VIII-a ( 54%) și 2.066 de elevi din clasele a XII-a ( 49%), din totalul populației școlare a acestei generații de absolvenți.


Aceste ore le permit elevilor din clasele terminale să mai petreacă puțin timp cu colegii lor, să vorbească și să râdă în pauze, în timp ce respectă normele de distanțare socială. Însă, din păcate, un eveniment important, cel al absolvirii, nu va fi marcat anul acesta.

Festivitate „altfel” pentru absolvenții unei școli din Cluj-Napoca

La Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca, vineri 05.06.2020, pentru elevii claselor a VIII-a ar fi trebuit să sune ultimul clopoțel din viața lor de elevi de gimnaziu. Însă nu va fi ca în alți ani. Din acest motiv, reprezentanții școlii au decis să le ofere măcar o fărmână de bucurie, să îi ajute să țină minte cu drag această perioadă definitorie pentru viețile lor.


Festivitatea de absolvire tradițională, cu tot ceea ce implica un astfel de moment unic: emoțiile ultimei zile petrecute în școala generală, zâmbete, îmbrățișări, lacrimi, baloane colorate și panglici cu visuri fluturând, va fi înlocuită de o festivitate emoționantă organizată pe platforma zoom și un filmuleț realizat de către profesorii diriginți împreaună cu directorii școlii, dedicate Promoției 2020, și de premierea șefelor de promoție acasă la ele.

„Este important să vrei să oferi momente minunate acestor absolvenți merituoși. Să fii profesor înseamnă înainte de toate să fii empatic, să te dăruiești prin emoții și amintiri, să-ți pese de sufletele elevilor tăi. De aceea am ales să dedicăm această zi celor 90 de absolvenți ai Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”, cei mai frumoși, cei mai talentați și cei mai puternici. Promoției 2020. O promoție cu adevărat altfel, o promoție care a învățat lecția existenței responsabile înainte de toate celelalte. Nici o pandemie nu trebuie să răpească acestor copii bucuria absolvirii școlii generale”, a spus Camelia Sîncrăian Pop, Directorul Școlii Gimnaziale „Ion Creangă”.


Emoții pentru șefele de promoție

Cele două șefe de promoție, Alexia Pop și Daria Maria Broscoi, care au absolvit școala generală cu media 10, meritau acest fel de recunoaștere a valorii și muncii lor. Elevele au primit vizita profesorilor diriginți și a directorului școlii și au fost emoționate să primească daruri simbolice:  coronițe de absolvire, diplome de excelență și buchete de flori. Ceilalți absolvenți au primit diplome și scrisori cu mesaje emoționante din partea școlii.

O despărțire mai grea decât oricare alta

Daria Maria Broscoi este una dintre șefele de promoție din acest an. Are 15 ani și o viață frumoasă înainte. Ultimele două luni, cu orele online, a fost debusolantă pentru ea.


„A fost ciudat! Cred că este cel mai bun cuvânt pentru a descrie această situație, fiindcă nu am mai trecut prin așa ceva. Chiar dacă în vacanțe suntem despărțiți de colegi, reușim să ne mai întâlnim. În schimb, perioada aceasta a fost foarte diferită și nu am putut să interacționam așa cum ne-ar fi plăcut. Da, orele online sunt o oportunitate, dar nu e același lucru ca atunci când profesorii și colegii sunt lângă tine”, a mărturisit Daria.

Faptul că a stat departe de colegi și lipsa festivității de absolvire și a banchetului fac despărțitea și mai grea.

„Am așteptat festivitatea cel mai mult, încă de când am început clasa a VIII-a. Festivitatea și banchetul sunt, în fond, un simbol al finalului și ne-ar fi ajutat să trecem mai ușor peste despărțite, am fi fost cu toții acolo, colegi, profesori și ne-am fi luat rămas bun cum se cuvine. Însă vom avea o festivitate online și cred că va fi drăguț. Măcar așa vom avea ocazia să spunem câteva cuvinte și să ne luăm la revedere”, a spus absolventa.

Vizita cadrelor didactice a impresionat-o pe tânără, fiind o surpriză plăcută, la care nu se aștepta.

„Nu am știut că vor veni. Am fost foarte surprinsă și m-am bucurat mult că mi-au adus diploma. Este, în fond, o dovadă palpabilă că a meritat tot efortul și m-am emoționat fiindcă am realizat că domnii profesori sunt în continuare alături de noi, chiar dacă situația nu este una foarte fericită”, a adăugat Daria Maria Broscoi.

CITEȘTE ȘI: „Gaudeamus igitur” nu va răsuna pe holurile liceelor în acest an. Mărturiile absolvenților de clasa a XII-a.

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter