Educație

Elevă din Cluj, revoltată pe situația educației în timpul pandemiei: „Incompetența și ignoranța autorităților mă sperie”

O elevă din Cluj s-a arătat revoltată de cum a gestionat Ministerul Educației și Cercetării (MEC) situația școlară în perioada de pandemie. Efectele unui management prost a fost resimțit cel mai bine în rândul elevilor.

Elevă din Cluj, revoltată pe situația educației în timpul pandemiei: „Incompetența și ignoranța autorităților mă sperie” Elevă din Cluj, revoltată pe situația educației în timpul pandemiei: „Incompetența și ignoranța autorităților mă sperie”

În data de 11 martie 2020, ministrul Educației anunța că orele vor fi suspendate. Era o măsură de siguranță, pentru a evita răspândirea infecției cu coronavirus. Ar fi trebuit să fie ceva temporar. În urmă cu câteva zile, după două luni, a fost făcut un alt anunț oficial: orele rămân suspendate. Însă s-a adăugat obligativitatea prezenței la cursurile online.

Două luni problematice pentru elevi

Ultimele două luni au fost o adevărată provocare atât pentru profesori, dar mai ales pentru elevi. Conexiuni întrerupte, dezinteresul profesorilor, teme peste teme au fost probmelele principale scoase în evidență de nenumărate ori de către pionii principali care fac parte din sistemul educațional românesc. Desigur, cea mai mare provocare a fost și este pentru elevii care provin din medii defavorizate, care nu își permit un telefon, un laptop sau o conexiune la internet sau pentru cei care locuiesc în zone izolate, unde nu există semnal.


„Îmi pare rău pentru cei care rămân”

Miruna Mureșan este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca. Este o elevă eminentă, cu note bune, președintele consiliului școlar al elevilor din cadrul instituției și foarte pasionată de muzică. Tânăra nu a putut să nu observe problemele cu care s-au confruntat atât ea, cât și colegii ei în ultimele două luni, în care au participat la lecții exclusiv în mediul online. Acum tânăra se teme pentru viitorul ei, pentru examenul de bacalaureat din cauza incertitudinilor create de lipsa unor strategii concrete ale reprezentanților educației.

„Ni se spune să nu ne facem griji, apoi BAC-ul se amână pe iulie. Apoi nici în iulie nu e atât de sigur. Cu ajutorul Consiliului Național al Elevilor, MEC ia niște decizii: avem nevoie doar de două note pentru încheierea mediilor, nu mai e atât de multă materie pentru BAC (deși la istorie sunt încă niște semne de întrebare), iar apoi bomba: școala online este obligatorie. Obligatorie și pentru cei zeci, poate sute de mii de elevi care își întrețin familia, nu au ce mânca mâine, dar doamna Anisie se așteaptă să aibă internet, televizor, laptop, când nu toți au transportul asigurat până la școală, nu au toalete în incinta școlii, nici la oraș nu este aer condiționat, săpun, hârtie, apă caldă? Incompetența autorităților mă sperie mai tare pe zi ce trece. Noi măcar scăpăm anul acesta de acest sistem mai slab decât cel sanitar, dar îmi pare rău pentru cei care rămân”, a mărturisit Miruna Mureșan pentru Monitorul de Cluj.


Mulți profesori nu fac față metodei de predare online

Miruna a tratat și problema profesorilor care nu au abilități în tehnologie. Acest lucru este un semnal de alarmă, ținând cont că în ceea ce privește competențele digitate, un candidat pentru postul de inspector școlar trebuie să știe doar să trimită un mail.

Nu toți profesorii sunt pregătiți să facă ore online, puțini știu să utilizeze platformele sau să se adapteze secolului 21 când materia e aceeași pe care au învățat-o părinții mei și modul de predare. Problemele sunt aceleași, doar că în mediul online, pentru cine are. Școala noastră a încurajat de la început orele online, au creat o platformă, chiar și pentru orele individuale de instrument, dar este foarte greu”, a adăugat tânăra.


Probleme pentru cei care vor să studieze în străinătate

Universitățile din străinătate deja au cerințe pentru admitere, însă eleva se teme că nu va putea să ofere informațiile de care are nevoie pentru înscrierea în mediul academic.

„De admiteri nu știm nimic, iar de studiat nu putem. O colegă de la canto clasic nu poate studia nimic, are puțini vecini înțelegători, ceilalți se descurcă foarte greu prin video, iar alții care studiază percuția, harpa, mă tem că nici nu au toți instrumente acasă, ci studiau la școală. Ei cum se pregătesc de admitere? Cei care plecăm în străinătate avem o dată limită până când trebuie să le trimitem media de la bacalaureat și competențele. Ne rugăm ca oamenii să fie responsabili după 15 mai, să se gândească și la ceilalți care după 12 ani de muncă nu ar vrea să spună că au muncit degeaba și nu ajung unde își doresc și unde au fost acceptați, dar condițional. Depindem de responsabilitatea celorlalți. Nu e atât de ușor pe cât li se pare unora”, a adăugat eleva.


Elevii învață singuri

În acest moment, tot ce pot să facă elevii este să se descurce cât de mult pot cu studiul individual.

„Avem mai puțin de două luni să ne adunăm forțele și să învățăm singuri, cum putem, când nici programa nu e destul de clară și nici profesorii poate nu au predat și explicat tot. Vom munci pentru o medie cât mai mare, căci pentru unii media contează. Vom învăța partiturile silențios. Vom trage de noi și vom încerca să ne menținem sănătatea fizică și psihică. Aceasta e cea mai mare provocare: să reușim și să ne ajutăm părinții, frații și surorile. Dacă vom trece cu bine și de această perioadă noi suntem supereroii, absolvenții. Dar avem nevoie ca și ceilalți oameni să ajute. Vreau ca măcar anul viitor să îmi văd colegii și profesorii și să sărbătorim și să ne bucurăm de compania celuilalt, pe viu”, a concluzionat Miruna.  


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter