Educație

Document ISTORIC. Așa arată diploma de fondare a primei instituții de învățământ superior din Cluj!

Istoricul clujean Cosmin. C. Rusu a publicat o fotografie cu un document extrem de important din lunga istorie a Clujului.

Document ISTORIC. Așa arată diploma de fondare a primei instituții de învățământ superior din Cluj!, sursă foto: Facebook Cosmin C. Rusu Document ISTORIC. Așa arată diploma de fondare a primei instituții de învățământ superior din Cluj!, sursă foto: Facebook Cosmin C. Rusu

În data de 12 mai 1581, la Vilna (Vilnius, Lituania), Báthory István/Ştefan Báthory emitea Diploma de fondare a Colegiului Major Iezuit (Academia Claudiopolitana Societatis Jesu), prima instituție de învățământ superior a Clujului, explică Cosmin C. Rusu.

Potrivit istoricului, intenția fostului Principe al Transilvaniei, devenit Rege al Poloniei, era ca academia să fie o instituţie similară universităţilor epocii, oferind cursuri de gramatică, retorică, filosofie, teologie și posibilitatea studiului limbilor latină, ebraică şi greacă.


„Limba de predare a academiei a fost latina. Instituția urma să confere titlurile universitare de baccalaureus, magister şi doctor. Primul rector al Academiei a fost filologul polonez Jakub Wujek, fost prim rector al Academiei din Vilnius”, dezvăluie istoricul clujean povestea „strămoașei” actualei Universități „Babeș-Bolyai”.

CITEȘTE ȘI:


100 de ani de la înfiinţarea universităţii româneşti din Cluj. UBB țintește recunoaștere internațională după modelul Harvard

 

abonare newsletter