Educație

Patru candidați pe un loc la Academia dpIT 2020. Activitățile se mută în online

Activitățile din acest an ale Academiei dpIT se mută în online, devenind o alternativă de instruire pentru elevii aflați în această perioadă la domiciliu.

Firme mari de IT antreprenoriale românești precum Fortech și AROBS, renumite companii internaţionale precum Bosch sau Accenture, ori multinaționale ca NetMach și Betfair România investesc resurse importante în susținerea acestui program comunitar de educație practică în IT dedicat liceenilor. Înscrierile din acest an au atras un număr impresionant de candidați. 

Mai exact, este vorba de câte patru înscriși pentru fiecare loc scos la concurs de organizatori. 


Dezvoltat de Asociația „Descoperă-ți pasiunea în IT”, programul Academia dpIT a fost inițiat în urmă cu șase ani la Cluj-Napoca, din convingerea că este necesară investiția în dezvoltarea unei generații de tineri capabili să se adapteze la provocările celui de-al patrulea proces de industrializare. Este vorba de tineri cu aptitudini socio-emoționale, competențe tehnice și abilități antreprenoriale, capabili să-și folosească potențialul și abilitățile într-un mod benefic pentru ei și societate. Programul este astfel conceput încât să le insufle tinerilor dorința de a utiliza tehnologia devenind creatori, nu doar consumatori.

Peste 800 de elevi, instruiți pentru provocările viitorului

În cei cinci ani de implementare a programului în opt orașe din Transilvania, peste 800 de liceeni au fost susținuți în procesul dezvoltării personale prin  activități de practică şi mentorat, cursuri și workshopuri, concursuri și expoziții. Programul este gândit în așa fel încât să completeze cunoștințele dobândite la școală cu competențe tehnice și abilități socio-emoționale necesare în viață pentru orice direcție de carieră vor opta tinerii în viitor. La finalul celor șase luni de program, liceenii sunt capabili, muncind în echipă sub îndrumarea unor mentori, să creeze produse utile, pornind de la idee și până la prototip,  prin înțelegerea proiectelor nu doar din unghiul tehnic, ci și din perspective manageriale, de marketing sau antreprenoriale. Acest fapt este posibil printr-o angajare unitară a tuturor actorilor implicați în dezvoltarea ecosistemului, dincolo de propria unitate școlară, universitate sau companie. În acest sens, Asociația “Descoperă-ți pasiunea în IT” a creat o structură de colaborare între mediul școlar, academic și de business, din care fac parte Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN), Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj, 25 de licee din Transilvania, precum și mai multe companii de IT interesate să susțină învățământul preuniversitar printr-un program complex și unitar.


„Sperăm să atragem mai mulți parteneri”

 “Date fiind locurile limitate în program de resursele venite din partea mediul de business și numărul mare de elevi care aplică pentru un loc, suntem nevoiți, în fiecare an, să organizăm un proces de selecție. Pentru ediția 2020 a programului, numai în județul Cluj avem patru candidați pe un loc. În momentul de față ne aflăm în cea de-a treia etapă de selecție, a interviurilor, care sunt desfășurate online, sub forma de videoconferință. Suntem impresionați de entuziasmul și pregătirea elevilor care aplică la această ediție şi sperăm să atragem mai mulți parteneri din mediul de business pentru a putea avea acces în program cât mai mulţi dintre elevii înscrişi”, precizează Liliana Ștefan-Cazacu, președinte al Asociației “Descoperă-ți pasiunea în IT”.

Elevii pentru care în acest moment nu sunt locuri în Academia dpIT, sunt trecuți pe o listă de aşteptare și pot urma cursurile din program în cazul în care și alți parteneri se vor alătura acțiunii. 


Activitățile se mută în online

Deschiderea oficială a ediției a șasea a Academiei dpIT este planificată pentru sfârșitul lunii aprilie şi va fi organizată fie sub forma unui eveniment festiv public, fie, mai probabil în contextul actual, organizatorii vor lansa ediția 2020 sub forma unui eveniment organizat în mediul virtual.

Fiind un program în care toate activitățile de învățare vin direct de la specialiști care practică în domeniul IT, răspândirea coronavirusului nu perturbă desfășurarea activităților planificate în programul Academia dpIT, absolut toate acțiunile din proiect putând fi desfășurate și în online.


„Anul trecut am introdus susținerea unor cursuri din program şi în mediul online pentru elevii care nu se puteau deplasa unde acestea aveau loc, iar rezultatele au fost foarte bune. În contextul actual, în care ne este recomandată limitarea interacțiunii sociale, chiar dacă situația se va prelungi pe o perioadă mai îndelungată, activitățile din programul Academia dpIT vor fi susținute conform planificării, fără nici un fel de probleme, exclusiv pe online. Este partea pozitivă a tehnologiei: dacă știi să o folosești, îți aduce inovare și independență”, adaugă președintele asociației. 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter