Educație

Expert în securitate IT: „În loc de interzicerea telefoanelor în clase, profesorii se pot concentra asupra utilizării etice a tehnologiei”

Conştientizarea unei probleme ca cyberbullying-ul este mult mai benefică decât interzicerea tehnologiei în clase şi şcoli, scrie cercetătoarea în securitate cibernetică Cecilia Pastorino pe blogul soluţiei de securitate Eset.

Aceasta oferă câteva sfaturi pentru profesori, pentru oficialii din şcoli şi pentur elevi pentru a limita probela extrem de actuală a cyberbullying-ului (agresiuni prin intermediul internetului).

În prezent internetul este strâns legat de viața de zi cu zi a tuturor categoriilor de oameni, iar viața copiilor nu face excepție. Pe lângă toate beneficiile sale, evoluția tehnologică a adus, sau a mărit, anumite probleme, iar cyberbullying-ul este una dintre cele mai omniprezente amenințări cu care se confruntă acum, în mediul online, tinerii.


Când un copil începe să fie intimidat la școală, hărțuirea continuă de obicei pe rețelele de socializare, prin aplicațiile de mesagerie și în alte părți de pe internet. Şcolile pot crede că problemele lumii digitale se află în afara domeniului de învățământ. Cu toate acestea, abuzul și hărțuirea online au adesea un impact mai mare asupra victimelor decât intimidarea în persoană – și totuși pot fi ignorate până când adeseori este prea târziu.

Important este că pe internet totul poate avea un efect mai puternic. O postare pe rețelele de socializare poate ajunge la sute sau chiar mii de oameni în câteva minute și înainte de a cunoaște în realitate situația, este posibil ca toți acești oameni să vorbească și să exprime opinii despre postare sau imagine.


Impactul conținutului abuziv asupra victimei se mărește atunci când există o creștere a numărului de persoane care văd, apreciază, împărtășesc și/sau comentează postarea. Într-adevăr, dacă a devenit viral conținutul respectiv este imposibil să îl oprești sau să îl ștergi, chiar dacă agresorii ajung să regrete acțiunile lor.

Iar în legătură cu asta, sentimentul redus de inhibare oferit de ecrane și de rețelele sociale datorită sentimentului de anonimat poate face ca mulți copii să se simtă suficient de împuterniciți de situație să spună și să facă lucruri în lumea digitală pe care nu le-ar face niciodată în lumea fizică.


În acest context și ca modalitate de a încuraja o abordare proactivă de combatere a acțiunilor de hărțuire online, iată patru principii pe care fiecare școală și fiecare profesor le poate aplica pentru a face față acestei probleme:

Cum arată cyberbullying-ul?


Primirea unor mesaje răutăcioase de la persoane cunoscute sau de la necunoscuți.

Primirea unor mesaje amenințătoare sau jignitoare prin intermediul rețelelor sociale, precum Facebook sau AskFm


Trimiterea către alții o unor poze sau clipuri cu tine cu scopul de a te jigni sau a te face să te simți stânjenit

Răspândirea de zvonuri despre tine prin SMS sau aplicații de chat precum WhatsApp sau Viber

Furtul parolelor tale pentru a-ți prelua conturile

Crearea unui profil fals cu pozele tale sau postarea de statusuri și comentarii ca venind din partea ta.

Cum poate afecta cyberbullying-ul?

O persoană care este hărțuită online poate experimenta multe trăiri negative, precum:

Sentimente de vinovăție

Persoana se poate simți prinsă într-o situație fără scăpare

Se poate simți singură, ca și cum nimeni nu o susține

Se poate simți exclusă

Sentimente de depresie, supărare și respingere de către grup

Sentimente de frică și nesiguranță

Anxietate și stres

Întrucât lumea digitală face parte din viața noastră reală, regulile care se aplică pe internet ar trebui să fie aceleași cu cele cu care suntem deja familiarizați în lumea fizică. Atunci când învățăm copiii despre respect și convenții sociale, este important să includem tărâmul internetului și să ne asigurăm că ei sunt învățați cum să se comporte și să comunice prin intermediul mijloacelor digitale.

Subiecte precum educația civică ar trebui să depășească granițele tradiționale pentru a atinge și etica, moralitatea și respectul în lumea digitală. Exercițiile și activitățile de echipă sunt un alt mod puternic de a determina grupurile să lucreze împreună ca o singură entitate. Scopul acestor activități este de a-i determina pe toți membrii clasei să lucreze împreună pentru a atinge un scop comun, folosind toate punctele lor forte și evaluând abilitățile fiecăruia de a finaliza o sarcină.

Ultimele Stiri
abonare newsletter