monitorulcj.ro Menu

Educație

Înscriere aleatorie pentru evitarea suprapopulării claselor

Înscrierea aleatorie a copiilor în clasa pregătitoare, introdusă în premieră anul acesta la nivel național, „este o măsură pentru a evita suprapopularea la clasă și pentru a da șanse egale tuturor copiilor”, a declarat ministrul Educației.

Astfel, scopul acestui tip de înscriere este tocmai acela de a evita suprapopularea claselor.

„Urmărește ca repartizarea copiilor la clase să se facă echitabil, în mod corect și obiectiv. În felul acesta, dăm posibilitate ca acea suprapopulare a claselor să nu mai existe și dăm posibilitate tuturor copiilor în mod echitabil să acceadă către clasa pregătitoare. Tocmai acest lucru dorim să îl evităm: să nu mai alerge părinții după anumite învățătoare. Este adevărat, trebuie să recunoaștem că sunt cadre didactice foarte bune și apreciate, ceea ce este foarte bine, dar trebuie să dăm o șansă tuturor copiilor de a avea posibilitatea să aibă la clasă cadre didactice foarte bine pregătite. Și cadrele didactice au șansa să aibă copii din toate sferele sociale. În felul acesta, se pot evidenția toate cadrele didactice. Este o măsură pentru a evita suprapopularea la clasă și pentru a da șanse egale tuturor copiilor”, a transmis ministrul Educației.

Reprezentanții IȘJ Cluj spun că a existat o situație deosebită în urmă cu câțiva ani, când au fost depuse aproape 100 de cereri de înscriere a copiilor la un singur învățător de la Școala „Ioan Bob”.

„Sunt învățători care sunt foarte cunoscuți și profesori, reporteri sau avocați care sunt foarte căutați. Normal că sunt și învățătoare foarte căutate, dar asta nu înseamnă că doar ele sunt bune. Probabil sunt altele care nu au o mediatizare foarte mare. Există și situații extreme, cum a fost în cazul școlii Ioan Bob, când au fost în jur de 90 de cereri pentru același învățător. Atunci nu s-a găsit altă soluție decât să se tragă la sorți de față cu toată lumea. În general se poate merge pe criterii specifice, dar se poate întâmpla într-o situație limită să nu poți folosi criteriile specifice, cum a fost acest caz”, a explicat Valentin Cuibus.