Educație

Ore de educație financiară în școlile din Cluj

Elevii unei școli private din Cluj extind proiectul de educație financiară din școala lor și în alte licee din oraș.

Astfel, din luna martie 2020, zece elevi din cadrul școlii private vor preda cursuri de educație financiară în următoarele instituții de învățământ din Cluj-Napoca: Liceul de Arte Vizuale "Romulus Ladea", Liceul Teoretic "Nicolae Bălcescu", Colegiul Tehnic "Ana Aslan", Liceul Teoretic "Lucian Blaga" și Liceul Teoretic "Mihai Eminescu".

Câte doi elevi vor organiza ateliere de lucru pe teme de educație financiară cu un grup de 15 elevi din fiecare școală implicată în proiect. Mai apoi, elevii care au participat la cursuri vor disemina în rândul colegilor lor informațiile primite.

„Am dezvoltat un curriculum simplificat, pe capitole, la care am lucrat inclusiv cu specialiști în domeniu, pe care i-am rugat să ne explice diverse noțiuni care nu erau în manuale. De asemenea, am verificat și ce se predă la economie în școlile de stat. Printre lucrurile practice despre care vom vorbi se numără schimbul valutar, instrumente bancare, care e diferența dintre cardul de credit și cel de debit, ce e inflația, care sunt taxele directe și care sunt cele indirecte sau principii pentru economisirea banilor. Sunt foarte multe lucruri din domeniul economic pe care nu le înveți la școală sau pe care nu le aprofundezi și care ți-ar putea fi foarte folositoare. E important să nu depinzi de alții din punct de vedere financiar și ca să ajungi la asta trebuie să fii și bine documentat", a explicat Georgiana Moiș, una dintre elevele care va preda cursuri de educație financiară.

În viitor, elevii își doresc să extindă rețeaua de școli în care să țină cursurile.


Este nevoie de educație financiară în școlile românești


Românii au probleme cu educația financiară și ar fi nevoie de astfel de cursuri în școlile din țară, spun specialiștii.

„Nivelul de alfabetizare economică în România este extrem de scăzut și oamenii nu își dau seama ce înseamnă o dobândă, nu își dau seama cum fucționează entitățile financiare și legale și nu își dau seama de o mulțume de lucruri. Noi la școală nu învățăm astfel de lucruri. Oamenii nu sunt vaccinați împotriva acestor lucruri. Noi nu suntem pregătiți pentru o lume în care informația vine din toate direcțiile. Atunci suntem oarecum vulnerabilizați. Manipulări se făceau în trecut, dar nu puteai să te lansezi cu gândul că îi vei păcăli. Acum poți să mergi de la bun început cu ideea că vei păcăli oameni. Școala românească e centrată pe dezvoltarea memoriei și nu prea face legătură între diverse discipline, cum ar fi matematică și economie și istorie, să mai învățăm și despre Caritas, spre exemplu”, a spus economistul Radu Nechita.

Ultimele Stiri
abonare newsletter