Educație

La un liceu din Cluj, elevii își „răscumpărau” greșelile cu bani. După 7 ani, prevederea a fost scoasă din regulament

Timp de 7 ani, în regulamentul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca a existat o prevedere prin care elevii puteau să doneze o sumă de bani către școală, în loc să fie sancționați disciplinar

Consiliul Județean al Elevilor Cluj s-a autosesizat cu privire la o prevedere din regulamentul Liceului „Lucian Blaga”.

„În regulamentul intern al unui liceu din Cluj scria că elevii pot dona o anumită sumă de bani către școală și să nu primească mustrare. Nu știu cum a intrat în regulament asta. Am fost la școală și am aflat că, de fapt, profesorii nu au votat împotriva acestei prevederi. Au spus că nu au văzut nimic greșit în asta și de aceea a apărut în regulament”, a spus Rareș Gălățan, președintele Consiliului Județean al Elevilor Cluj.

Ce spun reprezentanții școlii

Conducerea Liceului Blaga a cedat insistențelor elevilor în privinta sancționării fumatului.
Directoarea Laura Ungurean spune ca profesorii nu au fost de acord, dar nici nu s-a „abuzat” de această regulă, s-au donat bani doar de 2 ori în 7 ani. Și a comparat cu sistemul din America, unde poți să faci 30 de zile de închisoare sau să plătești o cauțiune. Să vedem chestiunea ca o amendă. La insistențele Consiliului Județean al Elevilor Cluj, prevederea din regulament a fost scoasă.



„A fost scoasă din regulamentul nostru la presiunea Consiliului Județean al Elevilor. Această donație a fost introdusă la cererea Consiliului Școlar al Elevilor, dar noi, cadrele didactice, am vrut să fie eliminată. Elevii din consiliu au negociat intens cu consiliul de administrație și au vrut să rămână aceste taxe. Pentru noi e mai simplu să îi sancționăm administrativ. Nu s-a abuzat de această regulă. Au fost două situații în șapte ani. Copiii voiau să aibă această posibilitate, în cazul în care era scăzută nota la purtare. Nu erau chestiuni grave. Era vorba de fumat, de telefon care sună în timpul orelor. Oricum, aveau voie să se folosească de această prevedere din regulament o singură dată. Era percepută ca o amendă, dar era opțiunea să doneze. Banii erau folosiți tot în interesul elevilor. Eu mă țin de cuvânt. Le-am spus că schimbăm, așa că schimbăm”, a explicat Laura Ungurean pentru Monitorul de Cluj.

Inspectoratul nu este de acord cu această soluție

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Cluj nu consideră că alternativa de a da bani pentru a scăpa de pedeapsă este una potrivită.



„Regulamentele de ordine interioară sunt ale școlilor, sunt negociate împreună cu asociațiile de părinți și asociațiile de elevi și sunt diferite de la o școală la alta. Nu am auzit de astfel de cazuri și nu a fost nicio plângere în legătură cu acest caz. În momentul în care s-a realizat regulamentul ar fi trebuit să fie discutat cu toți factorii. Dar nu mi se pare soluția cea mai deșteaptă, ideală. Dacă fumează poți să îi scazi nota la purtare, să iei anumite măsuri, dar modalități financiare în loc de sancțiuni nu este soluție. Nu le-aș da alternativă să dea bani să scape de o pedeapsă”, a declarat pentru Monitorul de Cluj Valentin Cuibus.


Extras din regulament


„Plasarea pe bancă/ în bancă şi mentinerea deschisă a telefoanelor celulare în timpul orelor de curs sau a altor activităţi organizate în şcoală se sancţionează cu referat disciplinar sau donatie de 30 RON”.
„Limbajul trivial (intre elevi )se sancţionează cu referat disciplinar sau donaţie de 30 RON”.
„Fumatul în şcoală se pedepseste astfel: - prima abatere - scăderea notei la purtare cu 1 punct sau donaţie 100 lei - a doua abatere - scăderea notei la purtare cu 2 puncte sau donaţie 100 lei - a treia abatere - scăderea notei la purtare cu 2 puncte sau donaţie 200 lei - a patra abatere - scăderea notei la purtare cu 2 puncte . - a cincia abatere - nota 4 la purtare. Organele de control ale statului Poliţia, Jandarmeria şi ISU sancţionează prin aplicare de amenzi între 100-500 lei”.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter