Educație

Peste 3.300 de burse de la stat pentru elevii clujeni

În județul Cluj există peste 3.300 de elevi care primesc burse de la stat, iar pentru elevii care învață în Cluj-Napoca, există peste 16.000 de burse, primite de la municipalitate.

Astfel, potrivit informațiilor pe care Monitorul de Cluj le-a primit de la Inspectoratul Școlar Județean, 3.389 de burse de la stat sunt acordare elevilor clujeni. Bursele „bani de liceu” sunt în număr de 234, bursele pentru elevii din Republica Moldova sunt 114, iar bursele pentru meritul olimpic internațional sunt 10.

Învățământul profesional, susținut de stat și de inspectorat

Pe departe, cele mai multe burse sunt acordate elevilor din învățământul profesional, 3031 de burse.


În ultimii ani, Inspectoratul Școlar Județean a investit foarte mult în promovarea școlilor profesionale, din cauza faptului că există o criză a muncitorilor calificați.
Din acest motiv, din ce în ce mai mulți angajatori se implică în demersurile Inspectoratului Școlar Județean Cluj de atragere a tinerilor spre clasele de învățământ dual.

Liceele clujene au profesori de calitate, au elevi de calitate, concurența este una sănătoasă, iar șansele ca tinerii să ajungă ce își doresc în viață cresc exponențial cu cât liceul este mai bun. Învățământul dual este o alternativă bună, ținând cont că există numeroși angajatori care au nevoie de oameni calificați. Pentru promovarea învățământului dual, reprezentanții ISJ Cluj au inițiat o campanie de informare atât a elevilor, cât și a părinților cu privire la beneficiile pe care acest tip de învățământ le poate avea asupra viitorului copiilor.


„Vom încerca să lansăm un proiect în care credem cu toții foarte mult, care credem că este absolut necesar pentru dezvoltarea economiei românești și nu cred că sunt cuvinte mari pentru că eu chiar cred că este necesar, în special după o perioadă în care învățământul profesional a avut de suferit. Lucrurile au început încet încet să se pună pe picioare, dar ceea ce ne-a determinat să demarăm acest proiect este reticența în primul rând a părinților și nu numai. Uneori și a școlilor, uneori și a administrațiilor locale, ceea ce rezulta și din sondajele pe care le-am făcut în rândul elevilor, în care se arată că 90-95% vor liceu, fără să știe în ce măsură tânărul este potrivit pentru a urma cursurile unui liceu”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Peste 16.000 de burse acordate elevilor din Cluj-Napoca

Reprezentanții ISJ Cluj insistă asupra învățământului dual atât din cauza faptului că nu tuturor copiilor li se potrivește liceului, cât și din cauza faptului că părinții și elevii nu înțeleg că meseriile s-au schimbat și se lucrează în condiții bune, pe salarii mai mult decât decente.
Peste 16.000 de burse acordate elevilor din Cluj-Napoca


Proiectul nr. 12/10.01.2020 privind aprobarea cuantumului unei burse aferente anului școlar 2019-2020, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, a trecut cu unanimitate de voturi (23 de voturi). Astfel, se aprobă cuantumul lunar al unei burse pentru elevii de pe raza municipiului Cluj-Napoca, aferent anului școlar prezent, după cum urmează: burse de performanță, (130 lei), burse de merit (100 lei), burse de studio (85 de lei), burse de ajutor social (80 de lei).

Nr. burse semestrul I 2019-2020/ semestrul II 2018-2019


– de performanță: 323/ 265;
– de merit: 11.445/ 14.338;
– de studiu: 425/ 719;
– de ajutor social: 4.007/ 3.841.

În total, s-au acordat 16.200 de burse pentru semestrul I al anului școlar curent, cu aproape 3.000 mai puține față de cele 19.163 de burse acordate pentru semestrul II al anului școlar 2018-2019, potrivit documentelor anexate proiectului de hotărâre.

Ultimele Stiri
abonare newsletter