Educație

În ce condiții învață copiii noștri? Sute de şcoli nu au autorizaţie sanitară, apa potabilă și au condiţii de igienă „neconforme”

Peste 300 de unităţi de învăţământ nu au autorizaţie sanitara de funcţionare, iar dintre acestea 233 sunt în mediul rural, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Un studiu făcut la nivel naţional, prin care au fost evaluate mai puţin de jumătate din şcolile din România, arată că în anul 2019 condiţiile de igienă nu sunt conforme în 168 de şcoli şi grădiniţe, iar 55 de şcoli şi grădiniţe nu sunt aprovizionate deloc cu apă potabilă.

La nivel naţional, în cadrul studiului, au fost evaluate 3.424 de unitaţi de învăţământ din cele peste 7.000 de unităţi cu personalitate juridică existente. Reprezentanţii INSP remarcă faptul că 301 unităţi de învăţământ nu au autorizaţie de funcţionare, 233 dintre acestea fiind din mediul rural.

„Condiţiile de igienă din şcoli sunt în general corespunzătoare cerinţelor acutuale, cu excepţia a 168 de şcoli şi grădiniţe (119 dintre acestea din mediul rural), care incă nu se încadrează în normele cerute”, este menţionat în studiu, informează edupedu.ro.

„De asemenea, se remarcă faptul că 55 de şcoli sau grădiniţe nu sunt aprovizionate deloc cu apă potabilă iar în 77 de unităţi apa potabilă nu este corespunzătoare din punct de vedere microbiologic,” potrivit documentului.

În ceea ce priveşte sălile de clasă, starea igienico-sanitară este corespunzătoare în peste 2.044 dintre acestea, parţial corespunzătoare 164, şi necorespunzătoare în 24 de cazuri.

“Un climat şcolar nefavorabil limitează performanţele şcolare. Mediul şcolar reprezintă un factor determinant educaţional important şi de aceea analiza acestuia şi depunerea unor eforturi susţinute pentru îmbunătăţirea condiţiilor din şcoli şi eliminarea disparităţilor, prin asigurarea condiţiilor sănătoase de lucru, reprezintă o importantă preocupare educativă şi de sănătate publică”, arată raportul.



 Situația la nivelul județului Cluj
 

În județul Cluj nu sunt autorizate de 77 de obiective reprezând unități școlare sau structuri ale acestora (săli de sport, internate, cantine, ateliere, spălătorii etc). Șapte dintre aceste obiective sunt din mediul urban, iar restul de 70 de obiective sunt în mediul rural.
Elevii din mai multe localităţi din Cluj merg încă la toaletă în fundul curţii şi nu au apă potabilă curentă. Peste 50 de inutăți de învățământ nu au apă potabilă. La unele dintre ele, cum ar fi grădinița și școala din satul Mera, se lucrează la această problemă.  La școala Școala Gimnazială cu Grădiniță de 4 ore din Buza, sursa de apă este o fântână cu hidrofor. Aceeași este situația și în satul Feiurdeni, din comuna Chinteni și în satul Huta și în satul Strâmbu.

De asemenea, există 21 de școli unde elevii sunt nevoiți să meargă la toaleta din curte, fiindcă nu au una interioară.


Aproape 200 de școli din Cluj, fără cabinete medicale


Directorii de școli și grădinițe sunt obligați, prin lege, să înființeze cabinete medicale, cu medic și asistent medical, în sens contrar fiind amendați de direcțiile de sănătate publică. În realitate, 194 de indistuții de învățământ preuniversitar din județul Cluj nu au cabinete medicale școlare. În unele cazuri, din fericire, școlile care nu au cabinet propriu, sunt arondate la un alt cabinet unde se pot duce elevii în cazul în care au probleme.
6 astfel de instituții sunt chiar în orașul de cinci stele, în Cluj-Napoca: Grădinița Universității din Cluj-Napoca, Grădinița „Degețica” , Grădinița „Neghinița”, Liceul Teoretic „Brassai Samuel”, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga”, dar și Colegiul Național „Emil Racoviță”.
Situația tragică este însă în mediul rural, unde unitățile de învățământ nu au cabinet medical școlar, cu excepția comunelor: Apahida, Florești, Gilău și Baciu (Școala Gimnazială „Transilvania” din Baciu). Astfel rămân 188 de școli care însumează sute sau chiar mii de copii care nu au un cabinet medical în locul în care își petrec ore întregi zilnic. 

abonare newsletter