Educație

Cine va conduce Universitatea Babeș-Bolyai? Prima candidatură pentru funcția de rector

Ioan Aurel Pop își va încheia în câteva săptămâni mandatul de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Ioan Chirilă, președintele senatului UBB, și-a depus oficial candidatura pentru ocuparea poziției de rector al Universității. Alegerile vor avea loc pe 3 martie, iar candidaturile se pot depune până în 31 ianuarie.

„Am răspuns unei așteptări pe care o aveam în primul rând eu de la mine. Ea este, totodată, și o așteptare pe care o au de la mine colaboratorii, prietenii, colegii, un număr semnificativ de membri ai comunității noastre universitare. Am răspuns acestor așteptări înscriindu-mă în mod oficial în competiția pentru ocuparea poziției de rector. În urmă cu o săptămână, mai exact în ziua de 7 ianuarie, mi-am depus oficial candidatura pentru ocuparea poziției de rector al Universității Babeș-Bolyai, cu toate înscrisurile cerute de un asemenea demers (...) În acest moment nu o schimbare de paradigmă mi se pare importantă, ci asumarea responsabilității de a fi rectorul celei mai importante universități din România”, a spus Ioan Chirilă, într-un interviu pentru blogul profesorului Sandu Frunză.


Întrebat ce așteptări are și care ar fi profilul alegătorului, Chirilă a replicat: „Îmi exprim speranța și credința că un număr suficient de mare de persoane se vor gândi, cu profesionalism și încredere, la ceea ce vom construi împreună în următorii 4 ani și îmi vor oferi sprijinul necesar pentru a ocupa funcția de Rector al Universității Babeș-Bolyai. Mă aștept ca majoritatea colegilor din universitate să fie alături de mine în acest efort de construcție instituțională”.

În octombrie 2019, psihologul și prorectorul UBB Daniel David a anunțat că va candida la funcția de rector.


“Pentru mine a fi rectorul UBB nu este o miză de carieră, ci o oportunitate de a servi o universitate/comunitate cu un trecut fabulos, cu un prezent dinamic și cu un potențial mare de exprimat în viitor“, scrie Daniel David, pe blogul său.

Acesta precizează că nu vrea să ducă “lupte și campanii la limită“, ci “sper la o susținere și o acceptare largă din partea comunității UBB (colegi și studenți). Simt că UBB are un potențial extraordinar care așteaptă să se exprime, dar că numai cu o astfel de susținere largă putem face acest lucru; altfel, poziția de rector devine mai mult o galonare personală, iar eu am fost mereu alergic la concentrarea puterii și la măriri instituționale“.


“Toți rectorii UBB de după 1989 au avut un profil academic care a combinat obligatoriu componenta științifică cu cea cultural-umanistă, sigur, la unii dominând componenta științifică (Ionel Haiduc), iar la ceilalți componenta cultural-umanistă, fără însă ca una să lipsească. Profilul meu academic, deși are o componentă puternică cultural-umanistă/socială prin formarea de bază (venind dinspre psihologie), înclină totuși spre profilul științific, bazat pe o specializare în psihologie clinică/experimentală. De aceea este important pentru mine să pot transmite colegilor că înțeleg, respect și susțin specificul tuturor domeniilor academice din UBB și că multiculturalitatea UBB nu este de negociat“, afirmă David.

În iunie 2019, cadrele didactice și cercetătorii Universității Babeș-Bolyai și-au exprimat în cadrul unui referendum, opțiunea privind modalitatea de alegere a viitorului rector al instituției. Astfel, peste 87% dintre persoanele care s-au prezentat la vot au optat pentru alegerea viitorului rector prin vot direct, universal, în timp ce restul de aproximativ 12,4% s-au pronunțat pentru alegerea rectorului printr-un concurs public.


Alegerea viitorului rector al Universității Babeș-Bolyai va avea loc la începutul lunii martie 2020, când va înceta cel de-al doilea mandat al actualului rector, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, ales pentru prima dată la conducerea UBB în luna martie 2012.

Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB


Am ocupat de-a lungul carierei mele universitare mai multe poziții manageriale, care îmi dau posibilitatea de a pune experiența mea în slujba studenților, a cadrelor didactice, a cercetătorilor, a personalului administrativ sau auxiliar, a instituției noastre privită ca un întreg. Formarea mea spirituală, științifică, didactică și administrativă îmi dă posibilitatea să pot realiza o construcție la nivelul întregului (...) De aceea, în proiectul managerial pe care l-am depus cu ocazia oficializării candidaturii mele, am expus ideea de Unitate-Bunătate-Bunăstare, pe care o asociez cu atașamentul față de valorile educaționale, multiculturale, științifice, morale, spirituale și umane ale Universității Babeș-Bolyai".

Ultimele Stiri
abonare newsletter