monitorulcj.ro Menu
Educație

Ministrul Educației: „Cursurile nu pot începe din 1 septembrie”. Elevii nu renunță

Data de 1 septembrie în 2020 ca începutul anului școlar pentru elevi ar presupune ca profesorii să fie chemați din 15 august. Ministrul Educației, a explicat că anul școlar actual se termină pe 31 august 2020 și nu ar fi suficient timp pentru pregătirea școlilor.

Monica Anisie a mai declarat că „trebuie să ne gândim și la efortul pe care elevul îl depune” atunci când discutăm numărul de săptămâni, întrebată de moderatoare dacă cele 34 de săptămâni din structura anului școlar propusă în dezbatere nu sunt puține.
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, a fost invitată la Radio România Actualități într-o emisiune împreună cu Marius Nistor, liderul Federației Sindicale „Spiru Haret”. Părerile celor doi au fost în permanență în acord, Nistor susținând că anul școlar nu poate începe la 1 septembrie decât dacă „elevii renunță la sesiunea a doua de Bacalaureat”.

Atât Anisie cât și Nistor au adus argumente în favoarea structurii propuse în dezbatere publică de minister, cea care prevede ca anul școlar 2020-2021 va începe pe 14 septembrie (față de 9 septembrie anul acesta), vacanța intersemestrială va fi în ianuarie-februarie (vacanța de iarnă nu va mai fi intersemestrială).


Legat de propunerea Consiliului Național al Elevilor, care a cerut începerea școlii pe 1 septembrie 2020 și terminarea ei pe 1 iunie 2021, Anisie a declarat că a vorbit cu reprezentanții organizației și că aceștia „au fost înțelegători” când le-a spus că nu se poate pune în aplicare structura propusă de ei.

Elevii nu renunță


Consiliul Elevilor anunță că nu renunță la propunerea ca școala să înceapă pe 1 septembrie, după ce ministrul a declarat că nu se poate.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor susțin că începerea cursurilor mai devreme are avantaje pentru toți elevii, invocând condițiile necorespunzătoare din clase în perioada verii, în special lipsa confortului termic.


„Nu renunțăm la o propunere care este în beneficiul elevilor din România și nu suntem înțelegători, atâta timp cât educația nu va fi prioritară. Este momentul ca la Educație să se asume politic o decizie benefică pe termen lung“, a declarat președintele Consiliului Național al Elevilor, Antonia-Laura Pup.