monitorulcj.ro Menu
Educație

Onisifor Ghibu și Emil Racoviță, omagiați cu câte un bust de Universitatea „Babeș-Bolyai”

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca își prețuiește înaintașii, iar ziua de luni, 16 decembrie, este Ziua Recunoștinței.

Onisifor Ghibu și Emil Racoviță, omagiați cu câte un bust de Universitatea Babeș-Bolyai

Cu acest prilej, UBB organizează un ciclu de manifestări menite să exprime recunoștința conducerii și a generațiilor actuale de cadre didactice și studenți pentru ctitorii de acum 100 de ani și pentru toate personalitățile care au contribuit la dezvoltarea, modernizarea și afirmarea Universității în țară și străinătate.

Programul cuprinde la ora 11:30 dezvelirea bustului lui Onisifor Ghibu (în curtea interioară a Clădirii Centrale), unul dintre cei care au contribuit decisiv la înființarea și organizarea Universității Românești în urmă cu 100 de ani, apoi dezvelirea la ora 11:50 a bustului lui Emil Racoviță (în fața Aulei Magna), fost rector al Universității în perioada interbelică și unul dintre marii savanți ai lumii.


De la ora 12:15 în Aula Magna, acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul UBB și Președintele Academiei Române, va susține un discurs în memoria personalităților care au fondat Universitatea Românească și au fost întemnițați în închisorile comuniste, evidențiind și rolul unor cadre didactice în lupta pentru drepturi și libertăți  democratice în perioada 1945-1989.

De asemenea, conducerea UBB va aduce, începând cu ora 12:45, un omagiu celor 100 de personalități care au ocupat diverse funcții administrative (rectori, prorectori, decani, prodecani) și prin competențele lor profesionale au sporit prestigiul Universității „Babeș-Bolyai” din inima Transilvaniei. Programul va continua cu un concert de colinde al corurilor facultăților de teologie (VEZI Galerie FOTO).