Educație

Începe perioada cadourilor pentru profesori. Ce poate păți un dascăl care acceptă daruri „consistente”?

Problema cadourilor foarte scumpe oferite profesorilor a fost dezbătută de-a lungul anilor. De cele mai multe ori, de sărbători, părinții se dau peste cap, adună bani și cumpără cadouri dascălilor, deși așa ceva nu ar trebui să se practice.

Fenomenul cadourilor pentru profesori apare de obicei și în perioada sărbătorilor de iarnă. De vină sunt, de cele mai multe ori, părinții, care insistă să ofere ceva dascălilor, pentru ca aceștia să fie mai îngăduitori ori ca semn de recunoștință. Totuși, acest fenomen, cel puțin în Cluj-Napoca, începe să scadă în amploare.

Nu se mai adună bani ca pe vremuri

Mai mulți părinți au spus că anul acesta nu au adunat bani pentru cadourile profesorilor, eventual au luat ceva simbolic pentru profesorii mai implicați.


„Anul acesta am luat o mică atenție profesorilor mai implicați. Celorlalți copii doar le-au cântat o colindă. Nu s-au adunat sume exorbitante”, a spus Raluca, o mamă din Cluj-Napoca.

„Nu am mai adunat bani pentru cadouri de când băiatul meu a trecut la gimnaziu. Când era în școala primară, îi ofeream câte o mică atenție învățătoarei, însă doar de ziua ei și nu a fost niciodată vorba de cadouri consistente”, a adăugat Anamaria.


Părinții sunt principalii vinovați

Totuși, sunt dascăli care pretind să primească cadouri și sunt părinți care vor cu tot dinadinsul să le ofere o mică atenție profesorilor,

„În proporție de 70% este vina părinților. Restul cazurilor sunt cadre care într-un fel sau altul au anumite pretenții, gândindu-se la faptul că petrec foarte mult cu copiii și probabil fac mai mult decât le cere fișa postului. Am cunoscut o mulțime de învățătoare care pretind cadouri. Însă, în cea mai mare parte este vina părinților care, prin intermediul cadourilor, cred că pot obține bunăvoința dascălilor față de copiii lor”, a explicat Raluca.


Desigur, mai există școli în care moda cadourilor este încă în vogă.

„Fetița mea participă la niște cursuri extrașcolare la o școală din Cluj. Acolo, mulți părinți mi-au atras atenția că trebuie să iau cadou profesoarei. Am luat mai mult de gura lor”, a mărturisit Ioana.


Unii părinți chiar ajung să îi agaseze pe profesori.

„O dată m-a urmărit o mămică prin tot centrul Clujului ca să îmi vâre un cadou în geantă, deoarece copilul ei primise nota nouă și trebuia să aibă zece. M-a agasat pur și simplu. Părinții te pun și în fața unor situații care nu își au rostul. Noi suntem niște oameni care își văd de meseria lor și fiecare își face treaba cât poate de bine. Dacă copiii învață și se comportă civilizat, e cea mai mare satisfacție a noastră”, a mărturisit R.V.,  o profesoară.


Cadourile mici sunt acceptate, cele consistente sunt considerate mită

Specialiștii spun că profesorii care acceptă cadouri scumpe pot să fie trași la răspundere pentru luare de mită.

„Acum, trebuie să știti că moda cadourilor pentru autorități există în statele sărace. Cu cât un stat este mai civilizat, cu atât mai încetățenită este ideea că cel care are un venit din taxele contribuabililor nu trebuie să primească un bonus de la aceiași contribuabili. Cât îi privește pe profesori, este acceptabil un cadou simbolic (de ex, un mărțișor) sau de valoarea redusă (de ex, un buchet de flori). Legea interzice însă ca acel cadou să fie o cumpărare a unei prestații viitoare sau o recompensă pentru activitatea deja prestată. Este vorba de art. 14 din Legea nr. 477/2004 privind Codul de conduită a personalului contractual din autorităţile şi instituţiile publice. Pedeapsa pentru profesorul care pretinde sau primește cadouri în legătură cu activitatea sa didactică: sancțiune disciplinară aplicată de consiliul de administrație al școlii (în temeiul art. 93 și 280 din Legea nr. 1/2011 a educației) și condamnare penală de către judecător (în temeiul art. 289 Codul penal - luarea de mită)”, a explicat judecătorul Cristi Danileț.

Citește și: O profesoară nemulţumită de cadourile de Crăciun: "Nici când aveam clase de ţigani nu primeam aşa"

Citește și: „Atenție” de 8 martie. 900 de lei pentru o învățătoare din Cluj, din partea părinților

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter