Educație

Unul din 4 studenți susține că în conducerea universității la care învață există politicieni sau candidați la funcții politice

Gradul mare de politizare a învățământului superior este scos în evidență de Raportul național privind respectarea Codului drepturilor și obligațiilor studentului pentru anul universitar 2018-2019.

Peste 26% dintre studenții care au răspuns chestionarului ANOSR în perioada 19.09.2019–10.10.2019 susțin că există persoane cu funcții politice care ocupă funcții de conducere în universitate.

„Cu privire la politizarea învățământului superior, un procent considerabil de 30,4% dintre respondenți a afirmat că în spațiul academic din care provin există persoane care au candidat sau vor candida pentru funcții politice, fapt îngrijorător din perspectiva politizării mediului universitar, potrivit raportului.


De cealaltă parte, 26,1% spun că nu există astfel de cazuri, iar 43,5% nu cunosc astfel de situații sau nu vor să răspundă.

Cu privire la propaganda politică din spațiul academic, 91,3% dintre respondenți au afirmat că nu au existat astfel de cazuri, în timp ce 8,7% nu au informații despre acest aspect. Faptul că propaganda politică este absentă în spațiul universitar este îmbucurător având în vedere că, în anul anterior, acest lucru se întâmpla în 5,95% dintre universități, menționează autorii raportului.


Studenții din ANOSR recomandă „reintroducerea incompatibilităților între funcțiile de conducere din universități și funcțiile politice”.

Incompatibilitatea rector-politician era inclusă în legea educației din 2011. Ecaterina Andronescu a eliminat din lege, în mandatul său din 2012, incompatibilitățile care priveau atât rectorii-parlamentari, cât și pe rectorii-lideri politici.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter