Educație

Eliminarea mediei claselor V-VIII pentru admiterea la liceu, luată în calcul de ministrul Educației

Cele 20 de procente ale mediei din clasele V-VIII, din calculul mediei de Admitere la liceu, ar putea fi eliminate sau modificate, potrivit unui răspuns dat de ministrul Educației Monica Anisie într-un interviu pentru PROTV

La întrebarea reporterului „vă veți gândi să renunțați la acel procent de 20% media claselor V-VIII pentru admiterea la liceu?”, ministrul Monica Anisie a declarat: „Cred că în cadrul consultării cu părinții și cu sindicatele s-a ajuns la ideea de a diminua de la 25 la 20%. Sincer, mai fac o propunere!”.

Ministrul Educației lasă astfel de înțeles că ar putea propune modificarea sau chiar eliminarea mediei anilor de gimnaziu din calculul mediei pentru admitere la liceu.


Media de admitere la liceu, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media la Evaluarea Naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a (contează în proporție de 80) şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a (are o pondere de 20).

O astfel de măsură ar putea fi discutată pentru anul școlar următor sau pentru generația care începe clasa a V-a în anul școlar următor, potrivit declarațiilor de la preluarea mandatului, făcute de premierul Ludovic Orban.


„Ceea ce n-am suportat la mulți miniștri care au condus Ministerul e că au schimbat regulile jocului de parcurs. Eu aveam băiatul in clasa a VIII-a, Era un anumit sistem la evaluare, adică era o pondere a mediei pe patru ani și o pondere a examenului de capacitate care a fost schimbată. După ce eu mi-am determinat băiatul se învețe la toate materiile, astfel incât să obțină note mari pentru că ponderea mediilor în an… m-am trezit în clasa a VIII-a, înainte de examen, că va trebui să-l susțin ca să poată să se pregătească pentru examenul de capacitate”. Premierul a dat de înțeles că și-a trimis la meditații băiatul pentru a lua o medie cât mai bună la Evaluarea Națională.

„Prin urmare orice schimbare în organizarea examenelor trebuie făcută la începutul ciclului, cu o perioadă de timp înainte, astfel încât să permită adaptarea fiecări elev sau student, dacă e cazul, la astfel de modificări,” a încheiat Orban.

Ultimele Stiri
abonare newsletter