Educație

Părinții clujeni scot sute de lei lunar pentru meditațiile copiilor

Piața meditațiilor fiscalizate este cel mai dezvoltată în Transilvania, unde sunt cei mai mulți profesori care își declară veniturile din meditații, peste 1.200.

În total în 2018 au fost 4.135 de persoane care au declarat la ANAF că fac meditații și că au obținut din această activitate suma totală de 35.325.388 de lei, adică 8.543 de lei pe an, de persoană.

În Cluj-Napoca, 1201 persoane au declarat venituri de 7.713.917 de lei, asta însemnând peste 6.400 de lei de persoană.


Părinții din Cluj-Napoca își trimit, în general, la meditații copiii când sunt în clasa a VIII-a, iar pentru pregătirea la matematică și limba română scot săptămânal din buzunar în jur de 1200140 de lei, 60-70 de lei întâlnirea per materie.

4 din 10 elevi fac meditaţii plătite la materiile de şcoală, potrivit unui studiu Salvaţi Copiii de anul trecut. La cele mai multe ore de meditaţii merg tinerii de la liceu, peste jumătate fac ore suplimentare, dar nici la gimnaziu nu e cu mult diferită situaţia. Când vine vorba despre costuri, aici sunt bugetele anuale, raportate de participanţii la acest studiu. Peste 1.000 de lei pentru elevii din clasele 1-4, cel mai mult cheltuie părinţii elevilor de gimnaziu, peste 2.000 de lei. Bugetul pentru meditaţii la liceu este de peste 150 de lei pe săptămână în medie. Acestea sunt preţuri valabile anul trecut.


Autorităţile nu au o estimare recentă a pieţei meditaţiilor, dar sistemul acesta paralel de învăţământ îi costă pe părinţi anual sute de milioane de euro, conform Comisiei Europene. Potrivit codului de etică al profesorilor, adoptat anul trecut, acestora le este interzis să facă meditaţii contra cost cu elevii pe care îi au la clasă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter