Educație

Festivalul Toamnei la Școala „Ion Creangă”. Elevii au învățat să vândă produse tradiționale și cum să facă must - FOTO

În această săptămână, la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din Cluj-Napoca a avut loc „Școala Altfel”, unde copiii au participat la acțiuni inedite, care i-au ajutat să învețe lucruri noi și interesante.

După ce luni cei 500 de elevi ai școlii „Ion Creangă” au învățat cum să facă primii pași spre o viață sănătoasă, să facă alegerile potrivite privind alimentația și care sunt nevoile organismului, miercuri cei mici au deschis „Festivalul Toamnei”. Clasele au fost împodobite de toamnă cu frunze colorate și dovleci, iar unii chiar au împrumutat stilul american și au optat pentru tematica de Halloween.

Târg de toamnă în sala de sport


În cadrul acestui festival dedicat toamnei, în sala de sport a școlii s-a deschis o mică piață, unde elevii au putut să vândă diverse produse, de la prăjitură cu măr, la ciocolată de casă, zacuscă sau fructe de toamnă.

„În cadrul activităților care formează Săptămâna altfel, la nivel de școală am organizat două activități mari. Prima activitate a avut loc luni, Pași spre o viață sănătoasă, iar cea de-a doua activitate azi (n.red. Miercuri), Festivalul Toamnei. Noi avem o tradiție în școala Creangă cu acest festival al toamnei și Săptămâna Prieteniei și ne-am gândit ca anul acesta Școala altfel fiind în luna octombrie să îl organizăm cu această ocazie. Copiii și-au decorat sălile de clasă și organizăm un târg de toamnă în sala de sport, în care unii dintre elevi vând anumite produse. Unii dintre ei și-au făcut doar un stand de prezentare cu tematică de toamnă. Avem concursuri de dans, karaoke și alte activități care se pretează acestui festival”, a explicat Camelia Sîncrăian Pop, directorul școlii „Ion Creangă”.


Cumpărături și târguieli

Astfel, în sala de sport a școlii, elevii și-au amenajat tarabele, fiind atenți la detalii, ca acestea să fie cât mai atractive. Astfel, spațiul a prins cu adevărat forma unui târg de toamnă, cu produse specifice. Elevii se plimbau de la o tarabă la alta și gustau din bunătățile pregătite de colegii lor.

„Ciocolată de casă la doi lei! Oferă de nerefuzat”, striga un băiat.


Elevii și-au adunat bănuți și va rămâne la alegerea lor pe ce îi vor cheltui.

„Au vândut produsele celorlalți colegi sau profesorilor. Fiecare clasă își va gestiona bănuții așa cum dorește”, a adăugat directoarea școlii.


Câteva fete explică celor care poposesc la taraba lor ce produse au de vânzare.

„Aici avem niște legume, fructe de toamnă, avem zacuscă pentru că este tradițional. Toamna se face zacusca, la fel se întâmplă și cu dulceața. Noi credem că asta ne reprezintă pe noi românii”, a spus Ștefania Berci.


Părinții s-au implicat și ei în organizarea târgului, așa că i-au ajutat pe cei mici cu prăjituri cu mere sau gogoși.

„Avem tot felul de prăjituri și de gogoși făcute de părinți și bunici. Am ajutat și noi. O parte din bănuții adunați îi vom dona pentru o fetiță care este bolnavă, iar restul îi vom pune la fondul clasei”, au spus două fetițe, completându-și una alteia ideile.

Acest târg a fost organizat de elevi, cu ajutorul profesorilor, cu scopul de a-i ajuta să învețe ce înseamnă să își facă propriii bani.

„Copiii s-au implicat foarte mult. Au fost foarte fericiți că au trebuit să participe la acest festival și și-au pus în acțiune mămicile și bunicile. Sunt foarte fericiți că fac un bănuț”, a explicat Gabriela Pașcalău, diriginta uneia dintre clasele care au avut tarabă în cadrul târgului.

Elevii au învățat să facă must

Tot într-o notă tomnatică, elevii au avut ocazia să învețe să facă singuri must, chiar la școală! Astfel, o presă manuală cu care se storc strugurii și câteva zeci de kilograme de struguri bine copți au fost duși în sala de mese, unde copiii, unii pentru prima dată în viața lor, au văzut cum se face în mod tradițional mustul.

 

 

abonare newsletter