Educație

100 de ani de la înființarea Colegiului Național „George Barițiu”

Ceremonia de aniversare a 100 de ani de la înființarea primului liceu românesc de băieți din Cluj-Napoca, cunoscut astăzi sub denumirea de Colegiul Național „George Barițiu”, a avut loc vineri, 11 octombrie 2019.

100 de ani de la înființarea Colegiului Național „George Barițiu” 100 de ani de la înființarea Colegiului Național „George Barițiu”

Momentul festiv a avut loc la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca, în prezența conducerii Colegiului Național „George Barițiu”, a cadrelor didactice ale unității de învățământ, a foștilor și actualilor elevi, a reprezentanților autorităților publice locale, precum și a unor personalități ale vieții publice clujene.

Înființată în data de 19 octombrie 1919 din ordinul Consiliului Dirigent din Cluj, sub patronajul lui Iuliu Maniu, instituția a avut inițial un număr de 287 de elevi. Primul corp profesoral era format din șapte profesori din vechiul Regat, un profesor macedonean, un profesor francez, restul profesorilor fiind ardeleni, dascăli de excepție, care activau la acea vreme și în mediul universitar. Colegiul Național „George Barițiu” a funcționat inițial pe actuala stradă George Barițiu, până în anul 1950, după care s-a mutat la adresa din prezent, pe strada Emil Isac. În anul 2000, liceul a primit statutul onorant de Colegiu Național.


„Cu mândrie și stimă, am avut bucuria de a participa la aniversarea centenarului acestui colegiu de renume pentru comunitatea clujeană. (...) Primul director al liceului, profesorul Alexandru Ciura, cu o înaltă ținută intelectuală modelată în Occident, cu o viziune modernă și un spirit managerial de excepție, a format Liceul «Barițiu» ca o prestigioasă instituție educațională și culturală a Clujului.

Acesta păstrează și în prezent prestigiul demn de această calitate și de numele pe care îl poartă. În acest sens este elocventă afirmația muzicologului George Sbârcea, absolvent al liceului: «Încă de la începutul lui, Liceul Barițiu din Cluj a trecut peste limitele geografice, devenind liceul Transilvaniei»”, a declarat viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.


Foști „barițiști” cu nume sonore

Colegiul se bucură de oameni iluștri formați în băncile acestuia, fie că ne gândim la scriitori și poeți (Radu Stanca, Horia Stanca sau Ioan Alexandru), critici literari (Ion Negoițescu, Nicolae Balotă, Dumitru Micu sau Marian Papahagi), muzicieni și artiști (George Sbărcea, Tudor Jarda, Pericle Capidan), teologul Teofil Herineanu, filosoful Petre Țuțea, politicianul Ion Rațiu, speologul Gheorghe Racoviță, academicienii Ștefan Pascu, Eugen Pora, Emil Burzo, Cornel Țăranu, Silvestru Cristian, Grosu Ioan, dar și alți numeroși medici, ingineri, dascăli din mediul universitar și preuniversitar și cercetători din varii domenii.

„Astăzi (n.red. vineri) cadrele didactice, elevii şi foştii «bariţişti» îşi serbează cu bucurie şi mândrie Centenarul, pentru că împreună au reuşit să facă din Colegiul Național «George Barițiu» un for de elită al învăţământului românesc, recunoscut de municipalitate şi clujeni”, a subliniat Dan Tarcea.


Vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Marius Mînzat a înmânat din partea forului administrativ județean o plachetă aniversară „în semn de apreciere pentru cei 100 de ani de tradiție și excelență în educație”: „un veac de pasiune, dăruire și profesionalism dedicate nobilei misiuni de formare a noi și noi generații”.

„Se cuvine să fie sărbătoriți la ceas aniversar toți cei a căror viață și al căror destin s-au împletit, în decursul acestui veac, cu prodigioasa activitate a primului liceu românesc de băieți din Cluj, o școală de referință pentru învățământul clujean și cel românesc, elevi și dascăli, deopotrivă”, a declarat vicepreședintele CJ Cluj.

Ultimele Stiri
abonare newsletter