Educație

Noi clase de învățământ dual la un colegiu din Cluj-Napoca

La Colegiul Economic Iulian Pop vor putea învăța cei ce vor să fie comercianți-vânzători.

Învățământul profesional în sistem dual a devenit din ce în ce mai căutat în Cluj. Tot mai multe clase au fost înființate în școlile clujene, iar firmele care au nevoie de forță de muncă oferă burse elevilor.

Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca în urma crizei de meseriași care a apărut după ce în anul 2009 au fost închise școlile profesionale, motiv pentru care și în prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.


Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.

La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.


Învățământul dual oferă diverse beneficii pentru elevi precum bursă de la stat, bursă suplimentară în funcție de performanță, cazare, masă, transport, materiale suplimentare de studiu, posibilitatea de a face un stagiu de practică în cadrul companiei cu care are parteneriat liceul.

Cât despre durata studiilor într-o astfel de școală, aceasta este de trei ani, perioadă în care îți poți obține o specializare și te poți angaja în compania la care ai făcut practică.


Calificare de comerciant-vânzător

O clasă de învățământ dual, calificarea comerciant-vânzător, a fost deschisă oficial miercuri la Colegiul Economic Iulian Pop din Cluj-Napoca, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

„Este o realizare faptul că suntem toți aici. De ce? Pentru că foarte greu s-a putut realiza clasa căci dacă ne amintim bine, în urmă cu doi ani am propus o clasă de învățământ profesional, cu aceeași calificare, dar nu am reușit să atragem suficienți elevi și părinți care să vină la această calificare. Iată că s-a reușit și la Cluj să avem o clasă pentru această meserie atât de solicitată pe piața muncii. Nu trebuie să ne fie rușine să muncim. Orice meserie este foarte bună și nu înseamnă că în momentul în care am terminat școala profesională trebuie să ne oprim aici. Este mare nevoie de învățământ profesional și mă bucur că ați înțeles. Sunteți intelectuali în meseria dumneavoastră. Intelectual nu înseamnă numai cel ce este la un nivel foarte înalt, ci și cei care sunt foarte buni în meseria lor”, a spus  Maria Șimuț, Inspector pentru Învățământ Profesional și Tehnic Inspectoratului Școlar Județean Cluj


În urmă cu trei ani, partenerii din proiect au declarat că aveau nevoie de viitori angajați, ar dori să intre în învățământul dual, să pregătească tineri și pe viitor să aibă posibili angajați foarte buni. Astfel a luat naștere proiectul.

„Au venit agenții economici către noi, firmele din zona retail și au spus că au nevoie de personal calificat. Nu mai găsesc. În România, în general, e o criză a forței de muncă. Știau de învățământul dual și au zis că e timpul să facă ceva. Pe lângă că e o metodă de a forma personal calificat, e și o metodă prin care intervenim în comunitățile în care suntem prezenți. Practic acești copii învață să aibă disciplină, ce înseamnă responsabilitate”, a spus Anca Hociotă coordonatorul proiectului.


Părinți și elevi, încântați de învățământul dual

Atât părinții cât și elevii care au înțeles importanța îmvățământului dual și cea a meseriilor se arată încântați de acest proiect.

„Părerea mea despre acest proiect este că e unul foarte interesant, iar așteptările mele sunt să fac parte din el și să am un viitor decent și un trai bun”, a spus Elena Maria Birișel, elevă în clasa nou înființată.

„Proiectul mi se pare foarte bun. Consider că îi oferă copilului un viitor foarte bun”, a spus un părinte.

 

abonare newsletter