Educație

Cămin sau chirie? Facilităţile oferite de universităţile din Cluj. Biliard la UBB sau fitness la UTCN

Studenţii sunt în febra cazărilor, mulţi dintre ei având de ales între a sta la cămin sau în chirie. La Cluj, cazarea merge de la 100 de lei pe lună în cămine faţă de 440 de euro în apartament.

Cele şase universităţi de stat din Cluj-Napoca le oferă studenţilor pentru acest an universitar aproape 15.000 de locuri de cazare, la tarife care încep de la 100 de lei şi ajung până la 100 de euro pe lună.

Cea mai mare instituţie de învăţământ superior din Cluj-Napoca, Universitatea ”Babeş Bolyai” (UBB), oferă studenţilor 6.158 de locuri de cazare în cele 17 cămine proprii, în camere cu cinci locuri, trei locuri şi două locuri, capacitatea acestora acoperind cererile în proporţie de 50-55% în condiţiile în care UBB are înscrişi peste 45.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi.


„Studenţii noştri beneficiază de internet gratuit în cămine, iar pentru desfăşurarea diferitelor proiecte pot utiliza săli din spaţiile UBB, teatrul de vară, spaţiile de la Baru-Mare, Arcalia, Beliş, fără să achite taxe pentru utilizarea acestora. Sunt amenajate, pentru studenţi, locuri de relaxare/spaţii verzi, cu bănci şi mese în spatele unor cămine, pentru care nu se percep taxe. La Căminul 16 este amenajat un spaţiu pentru sport şi jocuri, biliard, tot fără taxă”, au declarat reprezentanţii universităţii clujene.

Potrivit acestora, în unele cămine sunt amenajate spălătorii pentru studenţii cazaţi, unde taxa pentru haine este de 7 lei/spălare/uscare.


De asemenea, căminele dispun de locuri de parcare, unde taxa este de 25 de lei/loc/lună.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 100 de lei şi 170 de lei, în funcţie de numărul de paturi din cameră şi de condiţiile oferite.


În acest an, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziţia studenţilor aproape 5.000 de locuri de cazare distribuite în cele două complexe - Mărăşti şi Observator.

Pentru buna primire a studenţilor, au fost realizate lucrări de modernizare şi întreţinere a căminelor care se ridică la peste două miliarde lei, cum ar fi hidroizolaţii cantine, cămine, reabilitare completă a 30 de camere din căminul V Observator şi a căminului de fete din Mărăşti.


„Aici a avut loc reabilitare completă, în sensul că s-a schimbat tot, de la instalaţii sanitare, mobilier, parchet, gresie, faianţă, băi, saltele noi, fiind executate reparaţii la centrala termică şi la reţeaua de canalizare, au fost amenajate alei”, au precizat reprezentanţii UTCN.

Taxele de cămin se menţin neschimbate faţă de anul precedent, fiind cuprinse între 155 lei/pat în cameră de patru persoane şi 220 lei/pat în cameră de două persoane.


Şeful Serviciului Social, Cămine, Cantine al UTCN, Maria Macrea, a declarat că pe lângă condiţiile de cazare din cămine, studenţii de la UTCN cazaţi în cele două campusuri beneficiază de câte un teren de fotbal, iar în Observator a fost amenajat un spaţiu de sport, cu aparate de fitness instalate în aer liber.

La UTCN sunt peste 21.000 de studenţi.

Şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” oferă cazare studenţilor şi rezidenţilor în 8 cămine, ce însumează 2.100 de locuri. Căminele au camere cu câte două, trei şi patru locuri.

„Au fost igienizate toate căminele şi s-au efectuat zugrăveli şi reparaţii curente. Tarifele de cazare valabile pentru anul acesta sunt aceleaşi ca şi cele de anul trecut”, au subliniat reprezentanţii UMF, care au precizat că Universitatea are peste 6.000 de studenţi.

Tarifele de cazare sunt cuprinse între 140 şi 280 de lei, acelaşi ca cele de anul trecut.

Cele două instituţii de învăţământ superior mai mici din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă şi Design (UAD) şi Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” (AMGD), pun la dispoziţia studenţilor puţin peste peste 200 de locuri de cazare.

Astfel, UAD administrează două cămine studenţesti cu condiţii diferite de cazare, care oferă, în total 124 de locuri.

Costurile de cazare sunt cuprinse între 150 şi 450 de lei pe lună în funcţie de numărul de paturi din camere şi de condiţiile de confort oferite. UAD are aproape 1.200 de studenţi.

AMGD oferă un număr de 124 de locuri de cazare într-un singur cămin studenţesc, la un tarif de 240 de lei pe lună. Academia are peste 1.000 de studenţi.

Cele aproape 15.000 de locuri de cazare sunt insuficiente pentru cei 77.000 de studenţi din centrul universitar clujean, dar nu toţi au nevoie de locuri în cămine în condiţiile în care o mare parte provin chiar din oraşul Cluj-Napoca, iar mulţi refuză căminele studenţeşti, preferând să închirieze garsoniere sau apartamente care le oferă intimitate.

Pentru cei din afara oraşului care nu au prins sau nu doresc un loc de cazare în căminele studenţeşti, oferta de chirii este generoasă, cu preţuri care variază în funcţie de condiţii.

Astfel, un apartament cu două camere în cartierul Grigorescu, cu o suprafaţă de 48 mp se închiriază cu 390 de euro, în timp ce pentru unul cu trei camere, situat în cartierul Mănăştur şi care are o suprafaţă de 65 de m, se cere o sumă de 440 de euro. Tot în Grigorescu, un apartament cu o cameră, cu o suprafaţă de 30 de mp, se închiriază cu 299 de euro.

Ultimele Stiri
abonare newsletter