Educație

Elevii spun că ”vor ține doliu” în prima zi de școală

Consiliul Național al Elevilor, structura de reprezentare a elevilor la nivel național, îndeamnă toți elevii din România să protesteze cu ocazia începerii cursurilor din anul școlar 2019-2020.

Elevii spun că în data de 9 septembrie, în timpul desfășurării festivității de deschidere a anului școlar în fiecare școală, vor ține „Doliu pentru educație” prin aprinderea unei lumânări.

”Dorim să tragem un semnal de alarmă cu privire la practicile desuete din sistemul de învățământ românesc, care valorifică interesele personale ale politicienilor în detrimentul nevoilor reale ale elevilor din România. Ordinul de ministru care trimite elevii ce vor avea media mai mică de 5 la Evaluarea Națională direct în școlile profesionale, contribuind în acest mod la consolidarea percepției conform căreia învățământul profesional reprezintă «groapa de gunoi» a sistemului, este motivul principal care ne scoate la protest în curtea școlii și ne determină să aprindem o lumânare la căpătâiul educației”, a declarat Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor. Consiliul Național al Elevilor îi mai îndeamnă pe elevi să poarte o banderolă neagră pe mână atunci când intră în curtea școlii.


”Ne exprimăm mâhnirea față de actuala clasă politică, care conduce, prin acțiunile ei, la degradarea sistemului educațional, tratând educația drept o prioritate doar la nivel declarativ. „Elevi, părinți, profesori – voi sunteți comunitatea școlară. De la noi ar trebui să vină schimbarea, noi trebuie să ne ridicăm împotriva măsurilor populiste, nefundamentate, izvorâte din interese și orgolii personale și să apărăm educația”, mai arată elevii într-un comunicat de presă.

Reamintim că Ministerul Educației a decis printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial ca elevii care nu reușesc să obțină media 5 la Evaluarea Națională să nu mai aibă acces la liceu începând cu anul școlar 2019-2020. Potrivit documentului, pentru elevii de clasa a VIII-a devine obligatoriu învățământul profesional.

Etichete: doliu elevi proteste
abonare newsletter