monitorulcj.ro Menu
Educație

Nu iei nota 5 la Evaluarea Națională, ajungi meseriaș

Elevii care intră anul acesta clasa a VIII-a, susțin Evaluarea Națională 2020 și nu obțin media 5 ar urma să fie obligați să meargă la învățământul profesional.

Propunerea aparține Ministerului Educației și a fost avizată favorabil în data de 14 august, de partenerii sociali ai instituției în ședința Comisiei de Dialog Social. Proiectul de ordin de admitere la liceu în anul școlar 2020-2021 votat astăzi prevede că elevii care nu au media 5 nu intră în repartizarea computerizată la liceu, deci își continuă învățământul obligatoriu în învățământul profesional sau în școlile duale, nu în liceele teoretice, tehnologice sau vocaționale.

Interdicția de a intra la liceu cu medii sub 5 ar urma să se aplice pentru elevii care în septembrie intră în clasa a VIII-a.


Elevii care au note sub 5 la evaluare au șanse mici să ia BAC-ul

Criza meseriașilor se resimte din plin în câmpul de muncă de când Ecaterina Andronescu a desființat școlile profesionale. Sau, mai degrabă, le-a înlocuit cu licee tehnologice, unde elevii sunt obligați să obțină bacalaureatul. Din acest motiv elevii sunt tot mai puțini motiv pentru care, decizia a fost bine primită de către  Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, mai ales din cauza faptului că un copil care intră la liceu cu media 3, are șanse foarte mici să promoveze examenul de Bacalaureat. Cu toate acestea, părinții insistă să urmeze un liceu și refuză ideea învățământului profesional. Această problemă a fost subliniată în urmă cu câteva luni și de către Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Sunt specialități la care cererea este foarte mare: mecanici auto, bucătari, zona electrică. Sunt zone în care cererea este mică, cum ar fi cea de construcții. Asta e surprinzător, fiindcă în Cluj se construiește foarte mult. Zona legată de confecții încălțăminte și confecții îmbrăcăminte sunt foarte puțin cerute. Pot să fie profile cerute de agentul economic, dar nu vrea nimeni să meargă. Aici singura șansă este o campanie foarte agresivă din partea agenților economici, împreună cu noi, care deja a început în așa fel încât lumea să știe, să le fie puse la dispoziție toate informațiile. Să știe, spre exemplu, că mecanicul de acum douăzeci de ani nu seamănă cu mecanicul de acum. Dotările și întreg procesul tehnologic care a fost acum douăzeci de ani este total diferit. Totul e impecabil, condițiile sunt foarte bune. Părintele e cel care decide la vârsta aceea. Informația trebuie să ajungă la părinte, iar apoi decizia îi aparține”, a spus Cuibus.


Firmele caută cu disperare meseriași

Fiindcă e o criză atât de mare de meseriași, tot mai multe clase au fost înființate în școlile clujene, iar firmele care au nevoie de forță de muncă oferă burse elevilor.

„Am mers pe necesarul identificat din discuțiile cu mediul de afaceri. Am avut mai multe întâlniri cu agenții economici mari. Până la urmă, numărul de clase de învățământ dual a crescut la douăzeci. Ce înseamnă învățământul dual? Înseamnă un sistem în care angajatorul este mult mai implicat în decizie, pe de o parte. Sunt niște facilități pe care le oferă angajatorul, posibilul angajator, o bursă suplimentară față de cea pe care o dă statul român. Este vorba de masă, transport, haine. Deci aici depinde de la unul la altul. Ultimii care au intrat în discuție sunt cei de la Electrica. Ei au cerut suplimentar clase și li s-au aprobat pentru că am văzut că sunt foarte serioși și care oferă o bursă de 500 de lei peste cea oferită de stat. Oferă condiții speciale pentru posibilii tineri pe care să îi exagereze. Aici depinde de cererea pe piață și depinde de angajator”, a explicat Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.


Calendar Evaluarea Națională 2020

2 – 5 iunie 2020 Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020

5 iunie 2020        Elevii de clasa a VIII-a termină școala


15 iunie 2020       Limba şi literatura română – examen scris

17 iunie 2020       Matematică – examen scris


18 iunie 2020       Limba şi literatura maternă – examen scris

22 iunie 2020        Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00), urmată de înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)

27 iunie 2020        Afișarea rezultatelor finale