Educație

Mircea Miclea, despre notele mediocre: „Intelectualii, dați la o parte pe vremea lui Ceaușescu, iar șefi erau cei de nota 7”

Mircea Miclea, fost ministru al Educației și fondator al școlii cognitive în psihologia românească, a avertizat că „succesul în viață e definit foarte subiectiv. Fiecare are o definiție proprie a succesului în viață. Dacă în definiția mea succesul în viață înseamnă să am o familie, atunci dacă eu nu am familie nu am succes“.

Notele au valori predictive, însă nu în orice domeniu

 

Se discută mult despre importanța notelor. Mulți zic că, notele nu reflectă capacitatea intelectuală sau cunoștințele elevului. Alții spun că cei cu note mediocre vor fi șefii celor care au învățat pe brânci în timpul școlii.


„Cercetările spun că orice test pe care îl dai – deci inclusiv notele școlare – are valoare predictivă pentru domeniul care e cât mai similar cu testul respectiv. Deci notele școlare mari garantează succesul în cariere în care utilizarea cunoștințelor, raționamentul, organizarea cunoștințelor, memoria sunt factori esențiali, de exemplu în cercetare, în medicină. Nu cred că preferi un chirurg de 7 unui chirurg de 10. Și atunci o notă de 10 are valoare predictivă, dar nu pentru orice. Are valoare predictivă pentru acele domenii care sunt similare cu ceea ce s-a evaluat într-un test. S-a evaluat utilizarea cunoștințelor și organizarea lor în memorie? Ok, atunci ai valoare predictivă pentru așa ceva, adică pentru domeniile pe care le-am menționat. De aceea, dacă vrei să alegi pe cineva ca să îți facă cercetare științifică, notele sunt relevante. La fel, dacă vrei să faci medicină de vârf, la fel dacă vrei să faci analiză financiară de vârf. Nu cred că îți trebuie un elev de 7 să îți facă analiza financiară a portofoliilor. Îți trebuie un elev de 10 la matematică să îți facă analiza portofoliului. E total greșit să crezi că un test cum e nota școlară, cum e și testul de inteligență are valoare predictivă universală, adică poți să prezici succesul în viața. Nu poți să prezici succesul în viață prin nimic. Poți să prezici numai pe domenii limitate un succes. Succesul în viață e definit foarte subiectiv. Fiecare are o definiție proprie a succesului în viață.”, a spus Mirclea Miclea, fostul Ministru al Educației clujean pentru edupedu.ro.

Miclea a mai explicat că notele școlare prezic succesul în domeniile în care utilizarea cunoștințelor este factorul esențial de succes. Notele școlare nu prezic succesul în domeniile în care nu utilizarea cunoștințelor este factor determinat, ci altele.


Nota de școală e predictor pentru activități școlare

Studiile americane care au arătat că cei mai mulți absolvenți de liceu cu medii maxime merg pe o carieră academică, pe când cei cu note “medii” fac mai degrabă antreprenoriat.

 “Este așa pentru că prima ofertă de job, când ai note mari, este din partea universității. Și atunci urmezi o carieră universitară pentru că sunt primii care îți fac oferta. Doi: competențele pe care le dezvolți tu, prin notele astea mari, se potrivesc cel mai bine cu o carieră academică, în care e vorba mereu de învățare, de organizare de cunoaștere, utilizarea cunoașterii pentru noi cercetări, producție de cunoaștere. Deci nota este un foarte bun predictor pentru asta. Apropo de întrebarea: pentru ce anume e un predictor bun nota? Nota de școală e predictor pentru activități școlare. E mai puțin predictor pentru domenii care sunt în afară. Nu trebuie judecat global. Nota e principalul factor de succes, dacă vrei să faci medicină de vârf, IT de vârf, cercetare de vârf, mediu academic de vârf. Îți trebuie note. Eu nu cred că cineva vrea să meargă mai degrabă la un chirurg de 7, față de unul de 10, sau la un internist de 7, la un oncolog de 7 și nu de 10. Morala este: trebuie să învățăm cât mai mult și să luăm note cât mai mari. A, că notele nu pot prezice orice. E o prostie să crezi că pot prezice orice. Ele prezic succesul în acele domenii similare domeniului în care ai luat nota”, a explicat Miclea.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter