Educație

Absolvenții de clasa a VIII-a nu se înghesuie la învățământul profesional și dual

După primele etape de repartiții, sute de locuri au rămas neocupate la învățământul profesional și dual.

După cea de-a doua repartizare, rămăseseră încă 585 de locuri neocupate la școlile care au clase pe bază de învățământ profesional și dual, cu toate că este nevoie de meseriași în foarte multe domenii.

Părinții vor facultate pentru copii

Reprezentanții IȘJ Cluj spun că în fiecare an se confruntă cu această situație, din cauza mentalității părinților.


„În prima etapă așa e întotdeauna. Au trecut practic două etape. În cea de-a treia se vor ocupa o bună parte din ele, dar probabil nu toate. Toată lumea vrea liceu. Aleg tehnologicul ca rezervă. Există o mentalitate a părintelui, vor să o ducă mai bine copilul decât au dus-o ei, fără să ia în calcul faptul că la unele meserii se câștigă mai bine decât ar câștiga la un loc de muncă după ce au terminat o facultate și că nu toți copiii sunt pregătiți pentru a face o facultate. În mare parte vor fi ocupate locurile”, a spus Valentin Cuibus, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Muncitorii calificați, la mare căutare

Ofertele școlilor profesionale și celor cu învățământ dual sunt extrem de variate. De asemenea, în ceea ce privește învățământul dual, multe firme investesc în copii, oferindu-le burse și locuri de muncă, tocmai pentru că nevoia de muncitori calificați este foarte mare. În acest sens, și salariile sunt atractive.


Pentru anul școlar 2019-2020 se pune mult accentul pe liceele cu sistem de învățământ dual, fiind pregătite pentru absolvenții de clasa a VIII-a 20 de astfel de clase la mai multe școli din Cluj-Napoca.

Dacă în urmă cu doi, trei ani în Cluj existau doar câteva școli în care se practica învățământul profesional în sistem dual, pentru anul școlar 2019-2020 există 20 clase, care sunt pregătite să primească peste 700 de elevi.


„Dacă am început de la 2-3 clase în urmă cu trei ani, acum am ajuns la 20 de clase pe sistem dual, cu care ieșim în ofertă. Ca locuri înseamnă 760 de locuri, ceea ce este mult mai mult decât în anii trecuți, fiindcă cererea a început să fie din ce în ce mai mare pe piață și oferta din partea posibililor angajatori”, a explicat șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Sunt specialități la care cererea este foarte mare: mecanici auto, bucătari, zona electrică. Sunt zone în care cererea este mică, cum ar fi cea de construcții. Asta e surprinzător, fiindcă în Cluj se construiește foarte mult. Zona legată de confecții încălțăminte și confecții îmbrăcăminte sunt foarte puțin cerute. Pot să fie profile cerute de agentul economic, dar nu vrea nimeni să meargă. Aici singura șansă este o campanie foarte agresivă din partea agenților economici, împreună cu noi, care deja a început în așa fel încât lumea să știe, să le fie puse la dispoziție toate informațiile. Să știe, spre exemplu, că mecanicul de acum douăzeci de ani nu seamănă cu mecanicul de acum. Dotările și întreg procesul tehnologic care a fost acum douăzeci de ani este total diferit. Totul e impecabil, condițiile sunt foarte bune”, a spus Cuibus.


Învățământul profesional în sistem dual a fost introdus în România în urmă cu aproximativ cinci ani ca în urma crizei de meseriași care a apărut după ce în anul 2009 au fost închise școlile profesionale, motiv pentruc are și în prezent angajatorii se confruntă cu o lipsă acută de meseriași.

Practic, acest tip de învățământ are scopul de a livra forța de muncă necesară angajatorilor și se face pe baza solicitării operatorului economic.


La rândul lui, angajatorul se implică în tot ce înseamnă școlarizarea ta, îți asigură practica și, în plus, îți oferă și o bursă. Iar avantajul tău este că vei lucra exact acolo unde vei face practica de specialitate.

Ultimele Stiri
abonare newsletter