Educație

Cât a CHELTUIT o familie, în medie, pe educație în 2018? Creștere cu 40% față de 2017

Cheltuielile unei gospodării cu Educația au reprezentat în 2018 doar 0,4% din totalul cheltuielilor de consum. În sumă nominală, asta înseamnă apoape 10 lei pe lună, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS). Cheltuielile cu Educația au crescut față de 2017 cu peste 40%, conform sursei citate.

Cheltuielile totale ale populaţiei au fost, în anul 2018, în medie, de 3667 lei lunar pe gospodărie (1407 lei pe persoană) şi au reprezentat 86,2% din nivelul veniturilor totale. Banii s-au dus în special pe cheltuielile de consum (62%). Consumul de bunuri alimentare a fost de 33%, urmat de bunurile nealimentare, servicii şi transferurile către administrația publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuțiilor, cotizațiilor (31,5%), precum şi acoperirea unor nevoi legate de producția gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producția gospodăriei, produse pentru însămânțat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru Educație au fost în sumă nominală de doar 9,73 de lei, față de 6,94 de lei în 2017. Creșterea cu aproape 3 lei înseamnă un plus de 40% pentru aceste cheltuieli. În ansamblul cheltuielilor de consum, Educația are parte de cea mai mică cheltuială, doar 0,4%.


În 2016 cheltuielile pentru Educație au fost de 6,89 lei pe lună pentru o gospodărie, iar în 2015 – 7,46 lei pe lună.

Cheltuielile pentru investiții, destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe, cumpărarea de  terenuri şi echipament necesar producției gospodăriei, cumpărarea de acțiuni etc. dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației (doar 0,5%).


Gospodăria este termenul statistic pentru familie, iar o gospodărie este formată din 2,3 persoane, potrivit metodologiei Institutului Național de Statistică (INS).

Etichete: cheltuieli familie
abonare newsletter