Educație

Ministrul Educației, noi promisiuni că situația școlilor cu WC în curte va fi rezolvată

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a declarat că va rezolva în acest problema şcolilor care au toaletele în curte.

„Anul acesta avem 65 milioane de lei pentru acest subiect. Este elaborat draftul de hotărâre de guvern, el va intra în guvern în următoarele săptămâni, pentru că trebuie să obţinem semnăturile de la ceilalţi colegi miniştri. Sperăm să rezolvăm toate problemele de acest fel, cu resursele pe care le avem, pentru că este gândit un sistem modular, care are dimensiuni proporţionale cu numărul copiilor din şcoală. Vom trimite banii la inspectorate şi prin inspectorate la primării. Patrimoniul şcolilor este la primării şi primăria este singura structură administrativă care poate să facă investiţii în şcoală”, a declarat ministrul.

Toți miniștrii Educației din ultimii ani au făcut declarații similare, dar problema toaletelor neconforme s-a menținut.


De altfel, România e fruntașă în UE și la capitolul gospodării cu toaleta în curte.

De asemenea, la începutul acestui an, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat că cele circa 1.400 de şcoli care au în prezent toaletele în curte vor primi circa 10.000 de euro pentru achiziţionarea, până la finalul anului, de containere moderne, cu baie, ce vor fi montate lângă şcoală şi va fi construit un pasaj pentru a putea trece copiii.


„Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie...Cel puţin...Cam asta este suma estimata. Primăria care are grijă de şcoală va avea această sumă. Vom impune acel format tip să nu ne trezim cu fel de fel de astfel de achiziţii. Lipit de şcoală, facem racordul necesar fie la reţea de apă, canalizare, dacă are, dacă nu fosă, şi, desigur un pasaj prin care copiii trebuie să treacă. Dacă este o şcoală veche undeva într-o comună, nu poţi să spargi zidul. Faci un pasaj de trecere pentru ca acel copil care iese să nu fie plouat, să stea în frig. Până la final de an aceste 1.400 de şcoli în acest fel pot toate să fie într-o situaţie corectă", a explicat Teodorovici.

În ciuda faptului că în Cluj se fac investiții după investiții, în acest moment există 23 de școli care nu au toaletă în interior.

abonare newsletter