Educație

Elevii școlii „Ion Creangă” au cunoscut „supereroi de fiecare zi”

280 de elevi care învață la școala „Ion Creangă” din Cluj-Napoca au avut parte de o acțiune inedită în cadrul Săptămânii Altfel.

La activitatea numită sugestiv „Supereroi de fiecare zi – parteneriat pe viață”, elevii au putut să vadă îndreaproape membrii ai Serviciului de Ambulanță, SMURD, ISU, Poliția Rutieră, Poliția de proximitate și Garda de Mediu. Micuții au putut să le pună întrebări, să asculte povești interesante, să vadă cum se folosesc ustensilele pe care ei le folosesc aproape zilnic.

„Am dorit să îi familiarizăm pe elevii noștri în primul rând cu meseriile implicate și în al doilea rând pentru a le dezvolta abilități de viață în ceea ce privește siguranța lor, siguranța națională, protecția lor, reacția lor în caz de accident sau de calamitate și, bineînțeles, protejarea mediului înconjurător. Pentru elevi este important de la o vârstă cât mai fragedă să afle cât mai multe lucruri și să vadă concret ceea ce se întâmplă pentru a salva vieți”, a explicat Camelia Sîncrăian Pop, directorul liceului.


Copiii știu denumirile armelor și cum ar trebui folosite

În curtea școlii „Ion Creangă” se afla luni de dimineață un tanc, pe care cei mici îl priveau curioși. Un cadru militar îi supraveghea îndeaproape însă, mărturisește el, copiii au fost foarte ascultători.

„Mi-a plăcut mult, fiindcă totul este foarte interesant. Dar cel mai mult mi-a plăcut să urc în tanc”, a spus Alisa, elevă în clasa a II-a.


Câțiva pași mai încolo, elevii au putut să vadă armele cu care soldații se întâlnesc zi de zi.

„Au fost curioși de armamentul pe care l-am prezentat, mai ales băieții. Ce m-a surprins a fost că din jocurile video, cunosc tot armamentul. Denumirea lui, modul în care funcționează, modul în care se folosește și, surprinzător a fost că și multe dintre fete știau”, a spus plutonier adjutant principal Răchită.


Fascinați de mașina de poliție

În altă parte a curții, zeci de elevi așteptau nerăbători să intre în mașina de poliție, să pornească girofarul, iar polițistul rutier prezent la eveniment, aștepta răbdător să le explice cum se folosește un etilotest.

„Copiii au fost foarte receptivi, foarte atrași de mașina poliției rutiere. Mulți dintre ei au spus că vor să ajungă polițiști când vor fi mari. Apoi, în glumă, în serios, i-am întrebat dacă a consumat careva alcool, bineînțeles că nu a fost vorba de așa ceva, după care le-am făcut o testare demonstrativă. Să vadă ce înseamnă un test. S-au familiarizat cu aparatura din dotare. Le-a plăcut, au dat drumul la girofar. Sper ca după aceste activități, măcar cinci, șase să ajungă polițiști”, a povestit Marius Ersen, agent șef principal.


Foarfeca de tăiat caroseria mașinilor, una dintre atracțiile principale

Chiar la intrarea în curtea școlii, un pompier le explică micuților cum se folosește furtunul pentru stingerea incendiilor. Elevii exclamă de uimire și apoi râd cu încântare. Însă, o foarfecă pe care echipele de descarcerare o folosesc pentru a tăia caroseria mașinilor în care au rămas prinse persoane a fost atracția principală. Atât fetele cât și băieții au vrut să o încerce.

„Mi se pare o inițiativă extraordinară pentru școală și o idee foarte bună pentru a distra elevii. Îmi place că activitatatea combină distracția cu educația. Mi-a plăcut mult combinația dintre foarfecă și depărtător, dacă e un accident și trebuie să scoată pe cineva din mașină”, a spus Daniel, elev în clasa a IV-a.


„Activitatea a fost una constructivă. Scopul acestor activități este de a le arăta copiilor o parte din viața unui pompieri, ne-am bucurat de interesul venit din partea lor și sperăm că este atractivă meseria de pompier pe care o facem. Copiii au fost foarte curioși mai ales de instrumentele de descarcerare, de modul în care intervenim la un accident rutier, de modul în care reacționăm pentru stingerea unor incendii”, a explicat Rareș Urs, pompier.

Cei mici au fost încântați de activitatea la care au participat, s-au bucurat că au putut să interacționeze cu polițiști, pompieri, cadre militare, dar pe lângă distracția de care au avut parte, majoritatea micuților au înțeles scopul educative al activității.

abonare newsletter