Educație

Universitatea „Babeș-Bolyai”, în topurile internaționale pe domenii academice

Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca ocupă din nou poziţii foarte bune în prestigiosul clasament britanic QS pe domenii, dat recent publicităţii.

Pe domenii academice largi, UBB este clasificată în Top 500 în două dintre cele cinci domenii utilizate, ocupând poziția 401-450 în domeniul arte și științe umaniste (prima poziție în țară) și poziția 451-500 în domeniul științe sociale și management (fiind, de asemenea, prima la nivel naţional).

În celelalte domenii largi – științele vieții-medicină/științele naturii/inginerie și tehnologie, Universitatea „Babeș-Bolyai” ocupă poziții internaționale importante prin anumite domenii specifice.


Astfel, UBB ocupă prima poziție în țară în domeniul psihologie (251-300 la nivel internațional – în domeniul larg al științelor vieții-medicină), economie/econometrie (451-500 la nivel internațional – în domeniul larg al științelor sociale și management), respectiv bussiness și management (451-500 la nivel internațional – în domeniul larg al științelor sociale și management).

De asemenea, UBB se află pe poziția 501-550 la nivel internațional în domeniul chimiei (poziția a doua la nivel național – în domeniul larg al științelor naturii) și poziția 551-600 la nivel internațional în domeniul informaticii (poziția a treia la nivel național – în domeniul larg al ingineriei și tehnologiei).


UBB va implementa programul STEM+

„Această performanță arată nucleul puternic al științelor socio-umaniste din UBB, nucleu care va fi în continuare susținut și încurajat. Pornind de la această realitate academică, în curând vom implementa la UBB programul STEM+ (Science/Technology/Engineering/Mathematics). Semnul + arată rolul transversal cheie al științelor socio-umane în programele STEM, după modelele folosite de universitățile de talie internațională (world-class). În acest fel, domeniile academice ale UBB vor putea funcționa nu doar disciplinar, ci și multi-, inter- și trans-disciplinar, potențându-se reciproc și capitalizând astfel pe profilul complex al UBB, în beneficiul studenților și societății”, afirmă prof. univ. dr. Daniel David, prorectorul UBB pentru cercetare, competitivitate-excelență și publicații științifice.

Anul trecut, în urma auditului internaţional QS Star, Universității „Babeș-Bolyai” i s-a acordat statutul de universitate de 4 stele – universitate de excelență la nivel internațional.

Ultimele Stiri
abonare newsletter