Educație

Aproape 6.000 de copii sunt așteptați în clasele pregătitoare de la Cluj

Înscrierile pentru clasa pregătitoare vor începe oficial în prima săptămână a lunii martie. Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au anunțat că vor fi peste 260 de clase și peste 5.700 de elevi.

Mii de copii vor începe clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020. Perioada de înscriere începe în data de 4 martie. Reprezentanții IȘJ Cluj au transmis că se așteaptă să fie înscriși 5732 de copii în 266,65 de clase.

„La clase ne dă cu virgulă pentru că e vorba de învățământul simultan unde poate fi 0.25, 0.33 sau 0.50. Atunci, prin însumare, se ajunge la această cifră”, a explicat Cuibus.


Dintre cele 266,65 de clase, 18,9 sunt la școlile private, 3 dintre ele cu limba de predare engleză, una germană, iar una pentru romani.

Peste 5.700 de copii vor începe clasa pregătitoare în toamnă

La clasa pregătitoare se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv, iar la solicitatea părinților, și cei care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1-septembrie-31 decembrie 2019, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.


Sunt așteptați peste 5.700 de copii, dar lucrurile încă stau sub semnul întrebării, iar numărul ar putea crește în funcție de părinții care decid să își înscrie copilul la școală, chiar dacă nu au împlinit vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2019 inclusiv, dar și de cel al părinților care amână înscrierea copilului în clasa pregătitoare.

„Mulți părinți depun cereri pentru copii să începă școala mai repede. Mă refer la cei care împinesc 6 ani după data 1 septembrie.  În cazul celor care nu au 6 ani și sunt născuți în septembrie, octombrie, noiembrie sau decembrie pot face o evaluare CJRAE. Cei care împlinesc vâsta după data de 1 ianaurie anul următor, nu se pot înscrie. Erau excepții până anul acesta, dar nu mai sunt acceptate. Mai este și cazul părinților care consideră că cei mici nu sunt suficient de dezvoltați fizic, chiar dacă au împlinit vârsta de 6 ani și atunci depun cereri de amânare a începerii școlii”, a spus inspectorul șef.


Pentru anul școlar 2018-2019 părinții a 1060 de copii născuți în septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie au depus cereri de înscriere în clasa pregătitoare. Dintre acestea, aproape 1.000 au fost acceptați. De asemenea, tot anul trecut, au fost în jur de 80 de copii pentru care s-a depus cerere de amânare a începerii școlii.

Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar

În momentul înscrierii, poate opta pentru școala de circumscripție, adică cea mai apropiată de casă, situație în care copilul este automat înscris.


Părintele poate alege o altă unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie. În această situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

În perioada 4-22 martie se vor face înscrierile copiilor în clasa pregătitoare pentru ca apoi, în data de 29 martie, să fie afișate afişarea în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectorarelor şcolare a listei copiilor înscrişi după prima etapă.


Există și o a doua etapă de înscrieri, la care participă doar cei care nu au fost cuprinși într-o unitate de învățămând după prima etapă. Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 2-8 aprilie. Dacă, după prima etapă, copiii nu sunt cuprinşi în nicio unitate de învăţământ, părinţii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. În data de 11 aprilie urmează a fi afișate listele copiilor înscriși după a doua etapă.

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter