Educație

"Cenușăreasa" și "La porunca știucii" pe scena Teatrului de Păpuși "Puck"

Duminică, 24 februarie, de la orele 11:00 și 12:30 vor avea loc reprezentații ale spectacolului „Cenușăreasa”, după Frații Grimm, în regia lui Aureliu Manea, cu adaptarea scenică semnată de Mona Marian.

Spectacolul se încadrează în tradiția Teatrului de Păpuși „Puck” de a valorifica marile povești ale literaturii universal, impunându-se prin tehnica mânuirii păpușilor, prin decorul și imaginile scenice rafinate și prin alternanța interpretativă marionetă – actor. Inserțiile din Commedia dell’Arte dau o notă comică întregii povești, iar ilustrația muzicală cuprinde pasaje clasice și preclasice, interpretate live de actorii păpușari.

Spectacolul a avut premiera în martie 1995. De-a lungul anilor, a fost invitat la numeroase festivaluri din țară și din țări ca Ungaria, Polonia, Italia, Ucraina și Spania. Scenariul este semnat de Alex Căprariu, scenografia de Virgil Svințiu și Epaminonda Tiotiu și ilustrația muzicală de Corina Sârbu. Distribuția este formată din Frunzina Anghel, Călin Mureșan și Angelica Pamfilie.


Spectacolul se joacă în limba română. Vârsta minimă recomandată este de patru ani.

De asemenea, sâmbătă, 23 februarie, de la ora 11, pe scena instituției este programat spectacolul „A csuka parancsára”/„La porunca ştiucii”, după T. Tarakovski, în regia lui Balló Zoltán. Varianta reluată de Varga Ibolya prezintă una dintre cele mai cunoscute povești populare rusești într-o interpretare tradițională, un excelent exemplu pentru piesele de teatru de păpuși clasice în care primordial este mesajul, ideea fundamentală a basmului, puritatea narației și formarea cât mai precisă a caracterelor.


Cu ajutorul formulelor magice puse la dispoziție de Știucă, Iemeliușka o îmbracă pe mama lui într-o blană împodobită, le primește la masă pe animalele din pădure, cu ajutorul vrăjii transformă iarna rusească în primăvară, reușește s-o facă să râdă pe Fiica Țarului cea fără Zâmbet. El reușește lucruri incredibile foarte ușor, cu zâmbetul pe buze, jucând la acordeon, glumind în permanență, fără ca multitudinea de piedici să-i strice cheful și buna dispoziție. La porunca știucii este un spectacol vesel, dinamic, plin de viață, cu o selecție fermecătoare de muzică tradițională rusească, recomandat cu drag tuturor vârstelor.

Scenografia și păpușile sunt realizate de Günter Wallner, iar de restaurarea decorului și a păpușilor s-au ocupat Elena Ilaş și Florin Marin. În distribuție:  Balogh Dorottya, Csortán Márton, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, György László, Pünkösti Laura, Urmánczi Jenő.


Spectacolul se joacă în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de trei ani.

Ultimele Stiri
abonare newsletter